Wij hebben u eerder geïnformeerd over het besluit van de gemeente omtrent de aanpassing toeristenbelasting voor 2017 en 2018. Ondanks alle lobby en verweer van KHN en andere belanghebbende partners heeft de gemeenteraad op 13 juli 2016 ingestemd met de Voorjaarsnota 2016.

Daarin is o.a. bepaald dat:

  1. Vanaf 2018 de toeristenbelasting wordt gedifferentieerd naar stadsdelen, met een tarief van 4% in Nieuw West, Noord, Zuidoost en een tarief van 6% in Centrum, Zuid, Oost, West en met eveneens een tarief van 6% voor vakantieverhuur van woningen, bed & breakfast en short stay.
  2. Per 1 januari 2017 zijn twee aftrekposten voor de toeristische sector afgeschaft: bemiddelingsforfait en ontbijtforfait.

De afschaffing van aftrekposten levert bij veel hoteliers vragen op. We hebben hieromtrent een nadere verklaring gevraagd bij de dienst Belastingen van de gemeente. We hopen dat u onderstaande wat meer duidelijkheid verschaft.

  • De maatstaf van heffing is ongewijzigd.
  • De belasting wordt berekend over de vergoeding die ter zake van het verblijf met overnachten in rekening wordt gebracht, de toeristenbelasting daaronder niet begrepen. Als vergoeding kan worden aangemerkt het bedrag dat als verschuldigd wegens logies aan de heffing van omzetbelasting is onderworpen. Het gaat om de overnachtingsprijs, exclusief BTW.
  • Vanaf januari 2017 mag niet langer op de aangifte/afdracht toeristenbelasting forfaitaire bedragen voor ontbijt en bemiddelingskosten in mindering gebracht worden.
  • In lijn met de verordening toeristenbelasting is het niet de bedoeling om ontbijt te belasten. Maar als de overnachtingsprijs en de prijs voor het ontbijt één prijs vormt voor de gast, dan is over het totale bedrag (inclusief ontbijt) toeristenbelasting verschuldigd.
  • Als aan de gast het ontbijt afzonderlijk in rekening wordt gebracht is hierover geen toeristenbelasting verschuldigd. Voorwaarde is dat de overnachtingsprijs en de ontbijtprijs op de gastennota wordt aangegeven.
  • Ter verduidelijking voor andere arrangementen zoals overnachtingen inclusief diner, welkomstdrankje, wellness is geen toeristenbelasting verschuldigd over deze extra’s, mits deze uiteindelijk afzonderlijk in rekening worden gebracht aan de gast en op de gastennota zichtbaar zijn.
  • Voorzieningen waarbij het gebruikelijk is dat dit bij de overnachtingsprijs inbegrepen is, blijft toeristenbelasting verschuldigd. Hierbij moet gedacht worden aan bedlinnen, handdoeken, Wifi, TV, energiekosten, enz. Ook als deze kosten afzonderlijk in rekening worden gebracht en op de gastennota worden uitgesplitst. Dit is ook niet gewijzigd t.o.v. vorige jaren.
  • Over de commissies van OTA’s was altijd al toeristenbelasting verschuldigd. Nieuw is dat de tegemoetkoming in de kosten van bemiddeling in de vorm van een forfaitaire aftrekpost niet langer toegepast mag worden.

We krijgen ook veel vragen over een mogelijk boekenonderzoek van de gemeente. Bij een standaardcontrole zal inzicht gegeven moeten worden over uw omzet en aangifte toeristenbelasting. Bij verder boekenonderzoek kan een sub administratie worden opgevraagd. Zie hier de informatie waaraan de administratie moet voldoen.