KHN: Akkoord Verbetering Productsamenstelling werpt vruchten af

10-04-2017

Rapporten RIVM en de NVWA tonen aan dat hoeveelheid zout in levensmiddelen afneemt

 

Uit de door het RIVM en de NVWA gepubliceerde rapporten over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, blijkt dat de hoeveelheid zout in levensmiddelen is afgenomen. Deze resultaten laten zien dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) werkt.

Het AVP bevat doelen voor 2020 om per productcategorie het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet te verlagen. KHN, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel CBL, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie en Veneca (Cateringorganisaties) ondertekenden het akkoord in 2014.

Zout
Ondanks dat de rapporten volgens een eigen methode meten, worden dezelfde resultaten aangetoond. Bij de productcategorieën waar het AVP afspraken over heeft gemaakt, is de zoutreductie groter dan daarbuiten. Zo is het zout in groenteconserven, vleeswaren en soepen en sauzensterk afgenomen.

Vet en suiker
Voor verzadigd vet is met name een reductie te zien bij vleeswaren. Helaas is de hoeveelheid toegevoegd suiker gelijk gebleven.

Wat betekent dit voor de horeca?
De industrie is hard bezig om de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker te reduceren. Dit heeft effect op de horeca omdat de producten met minder zout, verzadigd vet en suiker ook daar gebruikt worden. Daarnaast moet de horeca zich meer en meer bewust worden van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker die in producten zitten. Op de verpakking van elk voedingsmiddel staat een voedingswaarde waaruit precies valt af te leiden hoeveel zout, verzadigd vet of suiker een product bevat. Op deze manier kunt u simpel om producten binnen een productgroep met elkaar te vergelijken. 

Wat kunt u doen? Tips!
Teveel zout heeft voor iedereen nadelige gevolgen, 85% van de Nederlanders krijgt teveel zout binnen. Bent u zich bewust van de hoeveelheid zout die u dagelijks gebruikt? Kan het misschien met wat minder zout? Zoutarm koken hoeft niet moeilijk of minder smaakvol te zijn. U kunt bijvoorbeeld zout vervangen door groene kruiden (o.a. basilicum, bieslook, dille) of door specerijen (o.a. kaneel, kerrie, kruidnagel). Kijk voor tips en meer informatie op khn.nl/zoutwatminderkunnen.

Downloads

Terug