KHN: 'Kabinet moet kwart miljard per jaar vrijmaken voor bruisende steden en regio’s’

11-04-2017

Het kabinet moet een kwart miljard euro per jaar vrijmaken om Nederland te ontwikkelen tot één netwerk

Het verschil tussen grote steden en andere gebieden wordt steeds groter. Mensen trekken steeds vaker naar de grote steden. In sommige gebieden is er veel leegstand in kantoor- en winkelpanden en is er sprake van een daling in de bevolking. Daarom moet Nederland worden ontwikkeld tot een netwerk van stedelijke regio’s. Daar moet het kabinet een kwart miljard euro per jaar voor vrijmaken.

 

Dat zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, G32 en het Interprovinciaal Overleg (IPO). KHN heeft uitgebreid meegepraat over dit plan.

Gezamenlijk optrekken
De partijen hebben een gezamenlijk voorstel vastgelegd in de notitie Laat stad en regio bruisen en op 5 april aangeboden aan D66-kamerleden Jan Paternotte en Ingrid van Engelshoven. D66 is een van de partijen die actief meepraat over een nieuwe regeringscoalitie.

Kwart miljoen euro
Als het aan de ondernemerspartijen en de lokale overheden ligt maakt een nieuw kabinet structureel bijna een kwart miljard euro per jaar vrij voor de stimulering en uitvoering van regionale plannen en projecten. Alleen dan kan er wat gedaan worden aan de problemen van grote steden (drukte, tekort aan woningen) en die van kleinere steden en dorpen (leegstand, wegtrekkende jongeren).

De drie belangrijkste punten uit het plan

  • Het moet gaan om plannen van samenwerkende regio’s
  • Draagvlak bij zowel lokale overheden als bedrijfsleven
  • Een onafhankelijke commissie die de plannen beoordeelt

Samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven
KHN vindt dit de goede aanpak. Gemeenten zullen niet alleen met bedrijfsleven moeten samenwerken maar ook met andere gemeenten in de regio. Daarmee wordt voorkomen dat alle 388 gemeenten in Nederland ieder voor zich niet verder komen dan een eigen city-marketingplan. Bij goede regionale plannen horen namelijk ook keuzes. Niet iedere plaats heeft een meubel- of autoboulevard nodig. Kansloze winkelgebieden moeten we bijvoorbeeld durven omvormen naar panden met een woonbestemming.

KHN trekt samen met de andere partijen op om ervoor te zorgen dat het kabinet geld vrijmaakt om dit plan uit te voeren.

Terug