KHN: Meldplicht huisverhuur Amsterdam stap in goede richting

04-05-2017

KHN wil dat meldplicht voor alle controlerende en handhavende instanties toegankelijk wordt

Vanaf 1 oktober zijn Amsterdammers verplicht om bij de gemeente te melden wanneer zij hun woning verhuren aan toeristen. Dat maakte gemeente Amsterdam op 4 mei bekend. Het maakt niet uit via welk platform de woning wordt verhuurd. Het is een stap in de goede richting vindt KHN, maar het systeem waarin de meldingen worden bijgehouden, moet voor alle controlerende en handhavende instanties toegankelijk worden.

KHN pleit al jaren voor een meldplicht voor alle particuliere aanbieders van horecadiensten. Op dit moment worden de particuliere aanbieders vaak niet gecontroleerd op de regels en wetten die voor horecaondernemers gelden. Zo dragen de particuliere aanbieders bijvoorbeeld vaak geen toeristenbelasting af en voldoen zij niet aan de eisen en voorschriften die wel gelden voor hotels. De meldplicht maakt het makkelijker om hen ook op deze regels te controleren. Dat bevordert onder andere een eerlijk speelveld.

Verplichte meldplicht voor alle handhavende instanties

Het voorstel van de gemeente Amsterdam is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Er moeten openbare meldplichten komen voor álle particuliere aanbieders die hotelletje of restaurantje spelen. Alleen dan kan er worden gecontroleerd op basis van geldende regels en kunnen gasten rekenen op een veilig verblijf. Als het aan KHN ligt dan krijgen ook de platforms de verplichting om gegevens van particuliere aanbieders te delen.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

KHN hoopt dat gemeente Amsterdam de meldplicht uitbreidt, zodat het beleid als voorbeeld kan dienen voor overige plaatsen in Nederland.

Vlaams model

KHN adviseert de gemeenten in Nederland te kijken naar het Vlaamse model. Particuliere aanbieders in Vlaanderen moeten sinds 1 april 2017 voldoen aan strengere eisen. Particulieren die via platforms hun appartement of huis verhuren, moeten deze geheel brandveilig maken. Tevens moeten zij zich registeren en extra verzekeren. Wie zich niet houdt aan de regels, riskeert een boete die kan oplopen tot € 25.000.

Explosieve groei

Het aantal Airbnb-overnachtingen in Amsterdam is in 2016 ruim verdubbeld naar 1,7 miljoen, bleek dinsdag uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague. Dat is een stijging van zo'n 125 procent ten opzichte van 2015.

Terug