KHN over CBS-onderzoek concurrentie online platforms: Speelveld moet eerlijker

12-07-2017

'We blijven aandringen op goede wet- en regelgeving met als doel: een eerlijker speelveld'

Een kwart van de hotels ervaart concurrentie van online platforms als Airbnb. Dat blijkt uit onderzoek dat CBS op woensdag 12 juli publiceerde. KHN: dit onderzoek onderstreept waar wij al langer voor pleiten: de overheid moet actie ondernemen en zorgen voor een eerlijk speelveld.

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat een kwart van de hoteliers concurrentie ervaart van online platforms als Airbnb, Homeaway en Wimdu. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ervaart zelfs een derde van alle hotels concurrentie van Airbnb. En in Maastricht is het percentage hotels dat concurrentie ervaart zelfs nog hoger.

Actief controleren en handhaven 

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: "Hotels zijn niet tegen nieuwe ontwikkelingen zoals online platforms, maar wij vinden dat de overheid bij particulieren op dezelfde manier moet controleren en handhaven als bij de horecaondernemers. We zien dat sommige hoteliers inspelen op de behoefte van consumenten die door Airbnb is ontstaan. En we zien andersom ook dat particulieren steeds meer op een hotel willen lijken. Die laatste groep moet dit wel volgens de regels doen. Daar moet actief op gecontroleerd en gehandhaafd worden." 

'We blijven aandringen op goede wet- en regelgeving
met als doel: een eerlijker speelveld'

KHN maakt zich al langer zorgen om de toenemende concurrentie die hoteliers van particulieren ervaren die woningen verhuren. Hotelondernemers moeten aan een enorme hoeveelheid regels voldoen. Bijvoorbeeld regels op het gebied van (brand)veiligheid, hygiëne, legionella, personeel, leefomgeving, consumentenbescherming en bedrijfsvoering. Ook moeten zij en voor verschillende zaken belasting betalen zoals toeristenbelasting, inkomstenbelasting en vergunningen. Bij particulieren die tegen betaling woonruimte aanbieden, wordt hier niet of nauwelijks op gecontroleerd en gehandhaafd. Dat komt omdat toezichthouders simpelweg niet weten wie waar woonruimte voor vakantieverhuur aanbiedt.

Meldplicht

KHN vindt dat hier iets aan gedaan moet worden en roept al langer om maatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van meld- en/of registratieplichten. We zijn blij dat de gemeente Amsterdam nu een eerste stap zet door per oktober 2017 een meldplicht in te voeren. We blijven aandringen op goede wet- en regelgeving met als doel: een eerlijker speelveld.

 

KHN op BNR Nieuwsradio over Airbnb

Nico Evers, bestuurslid KHN Amsterdam, vertelt op BNR Nieuwsradio over de gevolgen van Airbnb voor de hotelsector. Luister hier het fragment terug.

Terug