Check of u staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne!

13-02-2018

Door aangescherpte eisen gelden bepaalde (vak)diploma’s nu niet meer automatisch als voldoende bewijs van kennis van Sociale Hygiëne

Door aangescherpte eisen worden bepaalde (vak)diploma’s niet meer automatisch als voldoende bewijs van kennis en inzicht van sociale hygiëne erkend. Het kan dus zijn dat u of uw medewerker wel op een Drank- en Horecawetvergunning staat, maar niet staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne. U kunt tot 1 mei 2018 alsnog deze registratie aanvragen.

Als u na 1 mei 2018 niet staat registreerd, loopt u kans dat u uw vergunning niet kunt verlengen of een nieuwe vergunning niet kunt aanvragen. In dat geval moet u (opnieuw) het examen Sociale Hygiëne doen.

Wat is er aan de hand?

In de Drank- en Horecawet staat dat leidinggevenden moeten beschikken over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne. Een Verklaring Sociale Hygiëne (sinds 2016 een Diploma Sociale Hygiëne) is daarvoor altijd voldoende geweest en nu nog steeds. Tot 2015 waren ook bepaalde (vak)diploma’s die u of uw medewerkers kregen via mbo of hoge hotelschool voldoende. In het verleden werden daarom leidinggevenden door gemeenten op de Drank- en Horecavergunning bijgeschreven op basis van bijvoorbeeld hun Middelbare of Hoge Hotelschooldiploma. De waardering van die (vak)diploma’s is veranderd.

Aangepaste eisen

In 2015 zijn de eisen die worden gesteld aan de bewijsstukken van kennis Sociale Hygiëne door de staatssecretaris van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangescherpt. Dit betekent dat (vak)diploma’s die vroeger voldoende waren, nu niet meer automatisch als voldoende bewijs van kennis van Sociale Hygiëne gelden.

Overgangsregeling tot 1 mei 2018

De Landelijke Examencommissie van SVH heeft een overgangsregeling ingesteld. Tot 1 mei 2018 kunt u op basis van uw (vak)diploma alsnog het Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en u laten bijschrijven in het Register Sociale Hygiëne. Daarna vervalt deze mogelijkheid.

Gemeenten zijn geïnformeerd

Alle gemeenten hebben een brief gekregen over de meeste recente regelgeving met betrekking tot het Register Sociale Hygiëne. Na 1 mei 2018 zullen gemeenten dus ook strenger gaan kijken naar de registratie van de leidinggevenden in het register: zonder Verklaring/Diploma Sociale Hygiëne geen bijschrijving op de Drank- en Horecavergunning.

Wat betekent dit voor u? Wat moet u doen?

Check of u en uw leidinggevenden in het Register Sociale Hygiëne staan. Als u in dit Register staat, hoeft u niets te doen. Staat iemand niet in het register, ga dan na wat de situatie van die persoon is. Beschikt de persoon wel over een (vak)diploma? Controleer dan of deze recht geeft op een inschrijving in het register. Als dit het geval is, dan kunt u via de website van het SVH het SVH Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en alsnog de inschrijving in het Register regelen. De kosten hiervan zijn 58 euro, inclusief btw.

Waar kunt u controleren of u en uw leidinggevenden juist staan ingeschreven?

Op de website van het SVH kunt u het Register Sociale Hygiëne raadplegen.

Hoe weet u of uw diploma recht geeft op het SVH Diploma Sociale Hygiëne?

Op de website van het SVH vindt u een lijst met diploma’s. Heeft u zo’n diploma, dan kunt u tot 1 mei 2018 dus alsnog inschrijving in het register krijgen.

U heeft wel de Verklaring Sociale Hygiëne, maar staat niet in het Register. Wat kunt u doen?

U kunt contact opnemen met SVH via 088 050 15 00 of mailen naar lec@svh.nl.

U of uw medewerker(s) moeten nog het Diploma Sociale Hygiëne behalen. Waar kunt u hiervoor terecht?

Het diploma Sociale Hygiëne is gemakkelijk en snel te behalen door het volgen van een eendaagse Dagcursus Sociale Hygiëne. Als lid van KHN ontvangt u 15% korting op het lesgeld van alle opleidingen van HOC.nl.

Vragen?

Neem contact op met één van onze adviseurs van de afdeling Info & Advies via 0348 48 94 11 of mail naar khnadvies@khn.nl.

Terug