Persoonsgebonden

De DHW-vergunning / alcoholvergunning is persoonsgebonden. Je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Gedurende de openingstijden van je bedrijf moet er altijd iemand aanwezig zijn die op de DHW-vergunning / Alcoholvergunning staat.

Om op de vergunning te staan, is er een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Deze eis geldt ook voor alle eigenaren van het bedrijf. Het is mogelijk om je leidinggevende op de vergunning bij te schrijven. Alleen voor eigenaren die helemaal nooit op de werkvloer komen wordt een uitzondering gemaakt. Verder geldt voor de leidinggevenden dat ze:

  • minimaal 21 jaar oud zijn
  • niet van slecht levensgedrag zijn
  • niet onder curatele staan
  • voldoen aan de eisen van het Besluit eisen zedelijk gedrag.

Bewijsstuk Sociale Hygiëne

Voor de Alcoholvergunning ? DHW-vergunning zijn de eisen van handelskennis en vakbekwaamheid per 1 januari 1996 komen te vervallen. Daarvoor in de plaats moeten alle ondernemers (vennoten e.d.), bedrijfsleiders en beheerders over een bewijsstuk Sociale Hygiëne beschikken. Iedereen die beschikt over een bewijsstuk, zoals hieronder genoemd onder punt 1 of punt 2, wordt door de LEC-SVH bijgeschreven in het Register Sociale Hygiëne en de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.

Spoedcursus Sociale Hygiëne

(Aspirant-)KHN-leden ontvangen 15% korting op het lesgeld van alle opleidingen van HOC.nl, waaronder de SVH Spoedcursus Sociale Hygiëne. Deze cursus kun je nu online volgen conform de RIVM corona-richtlijnen. De cursus is volledig op video opgenomen, in een makkelijke E-Learning te volgen en wordt gegeven door toptrainer Gabriëlla Café. Je kunt na het volgen van de cursus iedere dag het SVH computerexamen doen op 10 examenlocaties door heel Nederland! Ga naar HOC.nl/online voor meer informatie!

Bewijsstukken die voldoen aan de eisen van Sociale Hygiëne

  1. De Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne, uitgegeven door de LEC-SVH. Je kunt deze verklaring behalen met het SVH Examen Sociale Hygiëne. Als je slaagt, ontvang je het SVH Diploma Sociale Hygiëne en schrijft de Landelijke Examencommissie (LEC-SVH) je bij in het Register Sociale Hygiëne. Om het SVH Diploma Sociale Hygiëne te behalen, adviseert SVH om een branche-erkende opleiding te volgen.
  2. Op basis van een (ander) eerder behaald diploma kun je een bijschrijving voor het Register Sociale Hygiëne aanvragen. Bijschrijving in het Register is noodzakelijk omdat werkgevers en overheidsinstanties zo kunnen controleren of je beschikt over voldoende kennis van en inzicht in Sociale Hygiëne. Als het eerder behaalde diploma recht geeft op een bijschrijving, dan word je uiterlijk vier weken nadat je de bijschrijving hebt aangevraagd, bijgeschreven in het Register. Je ontvangt dan ook de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Voor het aanvragen van een bijschrijving brengt de LEC-SVH geen kosten in rekening. Klik hier voor een overzicht van diploma's die recht kunnen geven op een bijschrijving in het Register Sociale Hygiëne.
    Nadat je bent bijgeschreven in het Register, biedt SVH de mogelijkheid om een SVH Diploma Sociale Hygiëne aan te vragen bij de Landelijke Examencommissie. Hiermee krijgt je bijschrijving een nog officiëler karakter en kun je bij werkgevers en instanties – die daar ondanks je bijschrijving in het Register toch om vragen - onomstotelijk duidelijk maken dat je in bezit bent van het SVH Diploma Sociale Hygiëne. Deze is tegen betaling aan te vragen via SVH.
  3. Een verklaring van vakbekwaamheid, als bedoeld in artikel 41, eerste lid van de Drank- en Horecawet, zoals dit artikel luidde op 31 december 1995.

Die eisen, samen met de bestaande leeftijdsgrens (leidinggevenden vanaf 21 jaar) en de zedelijkheidseisen (verklaring van goed gedrag), zijn er op gericht dat de leidinggevenden in de horeca hun speciale verantwoordelijkheid kunnen waarmaken.

Overgangsregeling met betrekking tot de Alcoholvergunning / DHW-vergunning

  • Voor alle bedrijven die op 1 januari 1996 bestonden en op dat moment in het bezit waren van een geldige Horecavergunning / DHW-vergunning, geldt dat deze vergunning na 1 januari 1996 van kracht blijft als (nieuwe) DHW-vergunning / Alcoholvergunning.
  • De eisen van Sociale Hygiëne gelden niet ten aanzien van personen die op 1 januari 1996 als bedrijfsleider of beheerder op een geldige Alcoholvergunning / DHW-vergunning vermeld staan.