NVWA: Check codes op eieren

02-08-2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. De eieren zijn geïnfecteerd met de schadelijke stof fipronil, dat verboden is in de voedselketen. Horecaondernemers worden geadviseerd om eieren te controleren.

Horecaondernemers worden geadviseerd om eieren te controleren of deze een stempelcode bevatten zoals aangegeven op de website van de NVWA. 

De NVWA heeft een lijst met serienummers van mogelijk schadelijke eieren gepubliceerd. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen. Één code heeft betrekking op eieren die een “acuut gevaar voor de volksgezondheid” vormen.

Advies aan horecaondernemers: check de codes op de eieren

KHN heeft contact gehad met de NVWA. Er wordt aangeraden om eieren te controleren of deze een stempelcode bevatten zoals aangegeven op de website van de NVWA. Als u eieren met deze codering heeft, dan roept de NVWA ondernemers op om de van fipronil verdachte eieren niet te verkopen of te verwerken in maaltijden, en meteen te vernietigen.

De komende periode zal de NVWA de lijst met stempelcodes aanpassen naar aanleiding van nieuwe testuitslagen van eieren.

Onderzoek naar verwerking fipronil in voedingsmiddelen

De NVWA onderzoekt in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk het gif fipronil in zit. Eieren worden verwerkt in veel producten, zoals mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade. De NVWA gaat uitzoeken in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen. Wanneer het onderzoek naar deze voedingsmiddelen is afgerond, kan de NVWA nog niet zeggen.

Meer weten?

Kijk op de site van de NVWA voor een overzicht van Vragen en antwoorden over fipronil in eieren.

Terug