Ook Italië verbiedt pariteitsclausules van online boekingssites

09-08-2017

KHN: 'Hoteliers moeten zelf kunnen bepalen hoe en voor welke prijs zij hun kamers aanbieden in de distributiekanalen'

Goed nieuws voor Italiaanse hoteliers: in navolging van Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk is het straks ook in Italië verboden om ‘beste prijs- garanties’ in contracten tussen boekingssites en hotels op te nemen. Door deze aanpassing in de wet wordt het voor de Italiaanse hotels weer mogelijk om de laagste prijs altijd op de eigen website te zetten. KHN vindt dat ook in Nederland deze vrijheid aan ondernemers terug moet worden gegeven.

Door het verbod mogen boekingssites in Italië niet langer zogenaamde pariteitsclausules opnemen in de contracten. Met pariteitsclausules worden hotels gedwongen om via de boekingssite goedkoopste prijzen af te geven. Hoteliers moeten zelf, en niet de wederverkopers, kunnen bepalen hoe en voor welke prijs zij hun kamers aanbieden in de verschillende distributiekanalen.

Hoteliers moeten zelf kunnen bepalen hoe en voor welke
prijs zij hun kamers aanbieden via de distributiekanalen

Inmiddels hebben ook Zwitserland en België de eerste stappen op het parlementaire pad gezet om tot een verbod van pariteitsclausules te komen. Helaas moet elk land afzonderlijk deze clausules via de mededingingswetten verbieden en blijft een Europese aanpak uit. In Nederland zijn in het verleden wel Kamervragen gesteld maar helaas zonder resultaat.

KHN: Verbod pariteitsclausules geeft hoteliers én consument vrijheid

KHN probeert heeft de afgelopen jaren tevergeefs via de Nederlandse Autoriteit Consument en Marketing (ACM) geprobeerd tot een verbod op prijspariteitsclausules te komen. KHN zet nu bij de landelijke politiek in op een betere balans in de machtsverhoudingen tussen boekingssites en horecaondernemers. Wat KHN betreft hoort daar een verbod op pariteitsclausules nadrukkelijk bij. Voor consumenten betekent dat meer concurrentie in de markt en dus betere prijzen. En het maakt het direct boeken bij een hotel ook een stuk aantrekkelijker.

Interview met KHN-voorzitter Robèr Willemsen op EenVandaag

Op 9 augustus sprak KHN-voorzitter Robèr Willemsen op radio EenVandaag over de macht van de Boekingssites. Terugluisteren? Dat kan via de site van EenVandaag.

Lees ook

Hotrec roept boekingsites op af te zien van alle pariteitsclausules

Frankrijk verbiedt wurggreep van boekingssites

KHN: Autoriteit Consument & Markt kom in actie tegen booking.com

Terug