Aantal hotelovernachtingen in Nederland fors gestegen

08-09-2017

Het aantal hotelovernachtingen in Nederland steeg in de eerste helft van 2017 met bijna 10 procent ten opzicht van een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal hotelovernachtingen in Nederland lag in de eerste helft van 2017 bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. De grootste groei is te zien in Amsterdam. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "De Nederlandse hotels profiteren duidelijk van het toenemende economische vertrouwen. Dat is mooi! Nu moeten we proberen die groei vast te houden. Door te innoveren en in te blijven inspelen op de wens van Nederlandse en buitenlandse gasten. En door trends en ontwikkelingen, zoals online zichtbaarheid en duurzaamheid te vertalen in nieuwe concepten en diensten."

Sterke stijging

Hotels ontvingen dertien procent meer gasten uit het buitenland en zes procent meer Nederlandse gasten. In totaal waren er de eerste zes maanden van 2017 12,4 miljoen overnachtingen van buitenlandse, en 10,5 miljoen van binnenlandse gasten in Nederlandse hotels. Naast een grote groep Duitse gasten, groeide ook het aantal hotelovernachtingen van mensen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat er 45 procent meer Russen in Nederlandse hotels verbleven (terwijl het aantal Russische overnachtingen de voorgaande twee jaar juist daalde).

Amsterdamse hotels koploper

Amsterdam is veruit koploper met ruim een derde van alle overnachtingen in Nederland. In het eerste halfjaar steeg het aantal Amsterdamse hotelovernachtingen met ruim elf procent naar bijna 7,6 miljoen (overnachtingen bij mensen thuis, via online platforms als airbnb, zijn daar niet bij inbegrepen). Ook andere grote steden deden het beter dan vorig jaar. In Utrecht steeg het aantal overnachtingen met 34 procent naar bijna 350 duizend.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie en de cijfers van het CBS.

Terug