Gemeente Amsterdam heeft sturingsmiddel voor divers maken aanbod binnenstad

5 okt 2017

Gemeente Amsterdam heeft voorbereidingsbesluit voor een divers winkel- en voorzieningenaanbod in stadsdeel Centrum genomen.

Gemeente Amsterdam heeft voorbereidingsbesluit voor een divers winkel- en voorzieningenaanbod in stadsdeel Centrum genomen.

 

De diversiteit van het winkel- en voorzieningenaanbod van onze stad is op vele bijeenkomsten onderwerp van gesprek. Zowel politiek als bewoners en ondernemers willen meer invloed in het type bedrijf dat zich op een bepaalde locatie vestigt. Met het voorbereidingsbesluit voor een divers winkel- en voorzieningenaanbod in stadsdeel Centrum dat de gemeenteraad heeft genomen, lijkt zij nu een mogelijkheid gevonden om daarop te sturen.

Het aantal toeristen en dagjesmensen in de binnenstad van Amsterdam neemt toe. In panden met bestemming detailhandel verschijnen daardoor steeds meer winkels die zich eenzijdig richten op bezoekers. Het gevolg is een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners.

Het voorbereidingsbesluit kan alle nieuwe initiatieven die zich richten op:

  • winkels die zich richten op toeristen en dagjesmensen;
  • consumentverzorgende dienstverlening die zich richt op toeristen en dagjesmensen;
  • bijzondere voorzieningen die zich richten op toeristen en dagjesmensen;
  • kantoren die zich richten op toeristen en dagjesmensen;
  • winkels die eten verkopen dat wordt meegegeven om direct te consumeren, en
  • mengformules bij winkels met een voedselwarenassortiment.

Het verbod geldt in eerste instantie voor postcodegebied 1012 en circa 40 winkelstraten die aan dit gebied grenzen. (Kaart en overzicht straten)

Hiermee heeft de gemeente een sturingsmechanisme in handen om verschraling van het aanbod tegen te gaan en de leefbaarheid voor bewoners te verbeteren.

Terug