KHN: Eerlijk werk is heel normaal

06-10-2017

KHN is ook voor eerlijk werk. Maar is het niet eens met alles wat de inspectie als oneerlijk betitelt. 

De Inspectie SZW (de Arbeidsinspectie) heeft een rapport gepubliceerd over eerlijk werk. De Inspectie benadrukt de boodschap over eerlijk werk, licht toe wat zij daaronder verstaat en wil misstanden voorkomen. Op zaterdag 7 oktober 2017 is het Decent Work Day en vraagt de inspectie hier aandacht voor.

KHN is ook voor eerlijk werk. Sterker nog, wij vinden dat heel normaal. Maar zijn het niet eens met alles wat de inspectie als oneerlijk betitelt. De wetgeving is te dwingend.

'Niet teveel uren en dagen aaneen werken.
Genoeg rust, vrije tijd en aandacht voor ontwikkeling'

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: "KHN vindt eerlijk, gezond en veilig werken normaal. Want dan maak je als horecaondernemer afspraken over werk, die je ook kunt nakomen. Niet teveel uren en dagen aaneen werken. Genoeg rust, vrije tijd en aandacht voor ontwikkeling."

Meer ruimte voor afspraken

KHN vindt dat er voor de ondernemer vanuit de wet meer ruimte moet komen om afspraken te maken die hij ook echt kan nakomen. Hij kan immers niet meer risico aan dan hij met zijn bedrijf in geld kan dragen. Daarom zijn korte contracten of payroll ook logisch en eerlijk. De Inspectie SZW moet duidelijk maken bij wie, en op welke normen wordt gehandhaafd. 

Opdrachtnemer zelf verantwoordelijk

Voor een eerlijk speelveld is wat KHN betreft een opdrachtnemer zelf verantwoordelijk voor zijn eigen afspraken over eerlijk werk. Daarbij mag het handhaven van regels niet op een opdrachtgever worden afgewenteld.

Terug