Rembrandtplein in Amsterdam wint landelijke ‘Wel-zo-veilig-Award’

09-10-2017

Ondernemers, omwonenden, gemeente en politie ontvangen prijs voor manier van samenwerken om van het Rembrandtplein een harmonieus, gezellig en veilig uitgaansgebied te maken

Het Rembrandtplein ontving op maandag 9 oktober, uit handen van minister Blok van Veiligheid en Justitie, de ‘Wel-zo-veilig-Award’ in de categorie horecagebied. De prijs is een onderscheiding voor de manier waarop ondernemers, omwonenden, gemeente en politie de afgelopen jaren hebben samengewerkt om van het Rembrandtplein een harmonieus, gezellig en veilig uitgaansgebied te maken. Deze onderscheiding wordt aan het begin van de Week van de Veiligheid toegekend door KHN.

 

 

"Het unieke is dat partijen met verschillende belangen samen hebben gewerkt om het plein aantrekkelijk te maken," zegt Ton Poppes van de ondernemersvereniging het Rembrandtplein. “Wij wisten dat deze breed gedragen samenwerking de enige manier was om zo’n ambitieus project te laten slagen. Iedereen heeft zijn eigenbelang opzij geschoven. Dat bewijst dat ook saamhorigheid in een grote stad als Amsterdam kan bestaan om een hoger doel te bereiken. Met z’n allen hebben we het Rembrandtplein weer op de kaart gezet als gezellig en veilig uitgaansgebied. Ik draag deze award graag op aan burgemeester Van der Laan, die zoveel voor deze pilot heeft betekend."

Afname incidenten en overlastklachten

Scooters en fietsen zijn niet langer welkom op het Rembrandtplein. Zo is er een rustiger en gezelliger beeld ontstaan. Bovendien zie je tijdens uitgaansnachten direct aan lichtslingers en lichtprojecties op straat wanneer je het gebied betreedt en weer verlaat. Dat schept duidelijkheid over al dan niet gewenst gedrag. De resultaten zijn positief, want het aantal incidenten en overlastklachten zijn sinds het project in 2015 van start ging afgenomen. Dit terwijl het aantal bezoekers de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.

Over de ‘Wel-zo-veilig-Awards’

De ‘Wel-zo-veilig-Awards’ worden jaarlijks uitgereikt om het belang van veiligheid en preventie te onderstrepen. Gemeenten en brancheorganisaties dragen kanshebbers voor. Hier komen drie genomineerden uit naar voren. De jury van KHN bepaalt de winnaar. De andere genomineerden in de categorie horecagebied waren Het Zwarte Pad in Scheveningen en het centrum van Goes. Naast de ‘Wel-zo-veilig-Award’ voor de categorie horecagebied is er ook een onderscheiding voor de categorieën winkelgebied, bedrijventerrein en transportgebied.

Terug