Op 30 november 2017 vindt in de Tweede Kamer een RondeTafelgesprek plaats over het terugdringen van zwerfafval. KHN neemt aan dit RondeTafelgesprek deel en pleit daarbij voor vervolgonderzoek voordat er besloten wordt om statiegeld te gaan heffen op kleine flesjes en blikjes.

De staatssecretaris van I&M heeft in oktober 2016 aan de Tweede Kamer toegezegd om onderzoek te doen naar de kosten en milieueffecten van de uitbreiding van het statiegeldsysteem met kleine PET-flessen en blikjes. Met als doel om het zwerfafval in Nederland terug te dringen. In de zomer van 2017 is dit onderzoek door CE Delft uitgevoerd en begin september is het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vervolgonderzoek nodig

KHN is van mening dat op basis van dit rapport geen beleidsbeslissingen kunnen worden genomen. Het rapport bevat te veel aannames en onzekerheidsmarges. Wij adviseren de staatssecretaris om eerst vervolgonderzoek te doen voordat zij een besluit neemt over een uitbreiding van het huidige statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes.

Daarnaast vindt KHN dat het belangrijk is om de verschillende aanpakken voor het terugdringen van zwerfafval naast elkaar te zetten en de meest effectieve aanpak te kiezen. Wat levert de meeste milieuwinst op en vraagt de minste investeringen?

Grote impact voor de horeca

Als er een statiegeldsysteem komt, dan betekent het innemen van kleine flesjes en blikjes nogal wat voor de horeca. Niet alleen in de vorm van hogere personeelskosten (extra handeling) maar ook in de vorm van ruimte (grote plastic zakken waarin de kleine verpakkingen worden verzameld) en schoonmaakkosten. Een grote impact voor horecaondernemers, want vooral bij kleinere zaken is de ruimte vaak beperkt en kan het zelfs zo zijn dat in een ruimte waar voedsel wordt bereid ook lege open plakkende verpakkingen worden bewaard. Dat lijkt ons gezien de voedselhygiëne geen wenselijke situatie.

Standpunt KHN

KHN is geen voorstander van statiegeld op klein verpakkingen. Mocht er toch een statiegeldsysteem worden ingevoerd (ons advies is om eerst vervolgonderzoek te doen), dan is KHN geen voorstander van een verplichting om kleine flesjes en blikjes in te nemen. Het gaat hierbij overwegend om kleine horecaondernemers zoals cafetaria’s, lunchrooms en shoarmazaken. Zij hebben weinig ruimte en mankracht. Voor hun betekent dit veel extra handeling. Wat KHN betreft moet er daarom een uitzondering komen voor deze horecaondernemers.

Vervolg

De staatssecretaris van I&M heeft aangegeven dat er pas beslissingen over de verdere aanpak van verpakkingen kunnen worden genomen als andere onderzoeken over verpakkingen die nog lopen, zijn afgerond. In februari 2018 vindt er een Algemeen Overleg Circulaire Economie in de Tweede Kamer plaats waar ook het statiegeldrapport op de agenda staat.