KHN komt op 21 december in actie tegen het machtsmisbruik van online platforms in de horeca. Horecaondernemers komen samen bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Voor de horeca komt de drukste periode van het jaar eraan. Hotels en restaurant worden nu al overspoeld met boekingen voor kerst, personeel is ingepland en tijdens de kerstvakantie zal er meer eten thuisbezorgd worden dan ooit. Dat lijkt allemaal zonneschijn. Maar terwijl de horeca zich in het zweet werkt om gasten een lekkere maaltijd en een fijne tijd te bezorgen, worden online platforms slapend rijk. Zij voeren enorme tariefstijgingen door, delen klantdata niet met de horecaondernemer en dwingen de laagste prijsgarantie af.

KHN biedt Tweede Kamerleden van de commissie Economische Zaken en Klimaat donderdag 21 december een pizza aan. Uit deze pizza is een slice van 13 procent gesneden. Die missende slice staat symbool voor het deel dat marktpartijen zoals Thuisbezorgd.nl, Booking.com en Iens.nl al hebben ‘opgegeten’.

Stop machtsmisbruik

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: ‘Deze actie van horecaondernemers geeft aan hoe eenzijdig de relatie met een partij als Thuisbezorgd.nl wordt ervaren. Met deze pizza maken we ons punt. Namelijk: stop machtsmisbruik van horecaondernemers. Andere Europese landen hanteren wel al wel een verbod op pariteitsclausules. Waarom dan in Nederland niet?

Tariefstijging

Zoek-, boek- en bezorgplatforms blijven hun commissies verhogen. Zo heeft bezorgplatform Thuisbezorgd.nl haar commissie de afgelopen jaren sterk ver­hoogd. KHN wil dat de politiek horecaon­dernemers beschermt en een einde maakt aan deze vorm van machtsmisbruik. Betere regelgeving leidt tot eerlijke marktwerking en scherpere tarieven. Daar profiteert ook uw gast van.

Verbod op laagste prijsgarantie

Platforms stellen in hun contracten oneerlijke eisen aan horecaondernemers. Zo mogen zij hun eigen hotelkamer, restaurant of maaltijd niet goedkoper aan­bieden via hun eigen kanalen dan via het machtige platform. In veel Europese landen zijn deze zogenaamde laagste prijsgaranties al wettelijk verboden, in Nederland nog niet. De Nederlandse politiek kan en móet dit een halt toe roep­en met een wettelijk verbod op dit soort contracten.

Eigenaarschap van klantdata

Horecaondernemers willen hun gasten terug! De platforms delen de gegevens van de gasten niet met de gastheer: de horecaondernemer. Geef horecaon­dernemers de touwtjes weer zelf in handen om gasten beter van dienst te kunnen zijn. Wij vragen de politiek om in te zoomen op de online platforms die onterecht gastgegevens verborgen houden voor de daadwerkelijke leverancier.

Oproep aan Kamerleden: stop machtsmisbruik online platforms

KHN wil met deze ‘pizza-actie’ aandacht vragen voor de toenemende machtspositie van online platforms. We doen een oproep aan Kamerleden om wetgeving waardoor een eerlijk speelveld voor horecaondernemers ontstaat. Iets dat in de landen om ons heen al geregeld is.

Maak ook uw punt!

Wilt u donderdagmiddag 21 december 2017 samen met uw collega-horecaondernemers in actie komen in Den Haag? Meld u dan even aan. Dan houden wij rekening met uw komst.

Meer weten?

Kijk op khn.nl/vechtvoormijnpunt voor meer informatie.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens