Carnaval komt eraan! Waar moet je op letten?

23-01-2018

Zijn er regels? Waar moet je op letten? Check de tips van KHN!

Over een paar dagen barst het carnaval los in verschillende regio's in Nederland. De horeca verandert in een plek met hossende en feestende mensenmassa's. Zijn er regels? Waar moet je op letten? Check de tips van KHN.

 

Brandveilige carnaval
Tijdens carnaval versieren veel horecaondernemers hun zaak. Kijk kritisch naar de brandveiligheid. De versieringen, de vluchtroutes en het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. 
Leeftijdgrens controleren tijdens carnaval Controleer de leeftijd van jongeren 
Je bent bij het verkopen van alcohol verplicht om aan de hand van een ID te checken of de koper 18 jaar of ouder is. Dat hoeft alleen niet wanneer de koper 'onmiskenbaar' oud genoeg (18-plus dus) is. KHN heeft praktische hulpmiddelen ontwikkeld om met deze wettelijke regel om te gaan.
Hoe kan je geschminkte gasten identificeren?
Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener onder de 18 niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Wat kun je doen als je de identiteit en dus ook de leeftijd niet kunt vaststellen van geschminkte of gemaskerde gasten tijdens carnaval?
Ben jij strafbaar als een 16- of 17-jarige een sigaret in jouw rookruimte opsteekt?
Je mag geen sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Maar hoe zit het met jongeren die hun eigen sigaretten bij jou in de zaak opsteken? Ben jij dan strafbaar?
Ben jij aansprakelijk voor diefstal van gasteneigendommen uit jouw garderobe?
Wellicht is het je al eens overkomen; een gast meldt na een verblijf in jouw zaak dat zijn jas uit de garderobe is verdwenen. En hij stelt jou aansprakelijk voor de schade. Wat nu? 
Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in jouw zaak?
Heeft de verhoging van de leeftijdgrens ook invloed op de minimale leeftijd voor jongeren die werken in jouw zaak?
Zijn jouw medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen?
Is het verplicht dat jouw medewerkers gehoorbeschermers dragen tijdens carnaval? KHN geeft antwoord!

Mogen gasten een e-sigaret gebruiken in jouw zaak?
Valt de elektronische sigaret onder de Tabakswet? Is deze toegestaan in de horeca? 

Waar moet jouw rookruimte aan voldoen?
Ook tijdens carnaval kunnen jouw gasten gebruikmaken van jouw rookdruimte. Maar waar moet deze ruimte eigenlijk aan voldoen?

Wat zijn de regels voor roken op een terras?
Tijdens carnaval wil je graag het terras uitbreiden. Mag daar gerookt worden? Waar moet een (overdekt) terras aan voldoen? Wat zijn de regels voor roken op een terras? 

Terug