KHN: Goede zaak dat Amsterdam termijn vakantieverhuur verkort naar 30 dagen

10-01-2018

KHN is blij met het besluit van de gemeente Amsterdam dat particulieren hun woning vanaf 1 januari 2019 nog maar dertig dagen per jaar mogen verhuren aan toeristen. Het college wilde dit al langer, maar zag juridische obstakels. Door een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam durft de gemeente het nu wel aan.

KHN is blij met het besluit van de gemeente Amsterdam dat particulieren hun woning vanaf 1 januari 2019 nog maar dertig dagen per jaar mogen verhuren aan toeristen. Het college wilde dit al langer, maar zag juridische obstakels. Door een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam durft de gemeente het nu wel aan.

 

Nico Evers, bestuurslid van KHN Amsterdam: “De verhuur van woningen via online platforms als Airbnb is de afgelopen jaren helemaal uit de hand gelopen. Duizenden woningen in Amsterdam worden illegaal gebruikt als hotel. We pleiten daarom al jaren voor de invoering van een verhuurtermijn van maximaal dertig dagen per jaar. En we zijn blij dat de gemeente Amsterdam nu daadkracht toont en die maatregel invoert.”

In Amsterdam geldt ook meldplicht

Naast de maximale termijn om een particuliere woning te verhuren, geldt er in Amsterdam sinds oktober 2017 ook een meldplicht: particulieren moeten iedere verhuur van een kamer in de eigen woning aan de gemeente melden. Met deze maatregel hoopt het stadsbestuur de toeristische verhuur van woningen in de hoofdstad terug te dringen.

Eerlijk speelveld

Nico Evers: “De meldplicht en termijn van dertig dagen is wat KHN betreft een eerste stap tegen illegale vakantieverhuur. We vinden dat de veiligheid van en de kwaliteit voor gasten voorop staan. Daarom moeten particuliere verhuurders wat ons betreft aan dezelfde regels voldoen als hotels, bijvoorbeeld op het gebied van legionella en brandveiligheid. KHN vindt dat er strenge controle nodig is om na te gaan of de extra maatregelen die de gemeente Amsterdam neemt, er daadwerkelijk voor zorgen dat de misbruik, die tot-nu-toe op grote schaal plaatsvindt, wordt ingeperkt. Want op die manier ontstaat een eerlijk speelveld voor hoteliers, hebben de bewoners van Amsterdam minder overlast en ontstaan er geen onveilige situaties voor gasten.”

Meer informatie

KHN: Meldplicht huisverhuur Amsterdam stap in goede richting

Terug