Zilveren Koksmes 2018 voor Sebastiaan Schreuder

11-01-2018

Na een spannende wedstrijd ging Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte ervandoor met de winst. Zijn dessert was volgens de jury van uitzonderlijke klasse

Op 10 januari 2018 streden acht jonge koks om het Zilveren Koksmes tijdens het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar tijdens Horecava. Na een spannende wedstrijd met uiteenlopende culinaire creaties ging Sebastiaan Schreuder van Landhuis Hotel & Restaurant De Bloemenbeek* in De Lutte ervandoor met de winst. Zijn dessert was volgens de jury van uitzonderlijke klasse.

Voor ambitieuze jonge koks is dit nationale kampioenschap dé manier om hun productkennis, techniek en creativiteit te tonen.

Koken uit de ‘blackbox’

De acht deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de bereiding van een amuse en een driegangenmenu, op basis van verplichte ingrediënten uit een ter plekke geopende ‘blackbox’. In de blackbox zaten vis en/of schelp- en schaaldieren voor het voorgerecht, kalfsvlees voor het hoofdgerecht en twee producten voor het dessert. Het thema van de kookwedstrijd was ‘duurzaamheid’. Juryleden Alain Alders, Bert van Manen, Guido Panjer en Dennis van den Beld beoordeelden alle gerechten uitgebreid en letten daarbij uiteraard op smaak, maar ook op presentatie, bereiding, hygiëne en het efficiënt omgaan met producten.

'Als ik win, ga ik janken!'

Winnaar Sebastiaan Schreuder: “Ik ging voor goud en dacht: Als ik win, ga ik janken!” Tweede werd Marco Helsloot van Hotel & Restaurant Merlet* (Schoorl). Wayne Kropman van Restaurant De Heek Kocken* (Vught) werd derde.  

Over het NK Jonge Koks

Het NK Jonge Koks tot en met 25 jaar wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, dé vakvereniging voor professionals in food en hospitality, in samenwerking met de Horecava. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational.

Terug