Landelijk Bestuurslid Jos van der Vegt kijkt terug

12-02-2018

Jos van der Vegt over zes jaar besturen bij KHN

 

Na zes jaar treedt Jos van der Vegt op 1 juni 2018 af als lid van het Landelijke Bestuur van KHN. KHN sprak met hem over zijn ervaringen als bestuurder. En met zijn collega Agnes Holtjer over de taken van een landelijk bestuurslid.

Nog een paar maanden…

“Ja, na zes mooie en intensieve jaren zit het erop. Ik kijk met enorm veel plezier en waardering terug op een boeiende tijd. Een tijd waarin ik veel heb geleerd en waar we als Landelijk Bestuur mooie dingen hebben bereikt.” 

Waar kijk je met trots op terug?

“We hebben in de afgelopen jaren meer energie in de vereniging gebracht. We zijn slagvaardiger geworden. Zes jaar geleden werd KHN nog bureaucratisch genoemd, dat kán echt niet. We hebben de vereniging minder stroperig gemaakt. Het bruist nu! De Ledenraad is kleiner, we kunnen nu het verschil maken voor leden. Er zijn 244 KHN-afdelingen, als Landelijk Bestuur weten wij heel goed wat er op regionaal en lokaal gebied speelt. Want daar gaat het om. Als vereniging moeten we altijd oog houden voor wat er lokaal speelt en wat we kunnen doen om te helpen. Ons motto is altijd: Hoe kunnen we het verschil maken voor leden.” 

[Tekst gaat verder onder video] 
 


Wat is jouw advies aan je opvolger?

“Ik wil hem of haar graag meegeven om deze lijn door te trekken. Dit is pas het begin. Het kan altijd nog beter, nog efficiënter. Als lid van het LB vertegenwoordig je echt de achterban en heb je een grote verantwoordelijkheid. Dat is heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld de nieuwe horeca-cao die wij als werkgeversorganisatie hebben afgesloten. Tijdens de cao-onderhandelingen heb je een grote verantwoordelijkheid voor alle ondernemers en medewerkers die in de horeca werken. Dat is zo ontzettend belangrijk. En vooral ook boeiend. Ik ben er ook trots op dat we nu een cao hebben afgesloten die flexibiliteit biedt voor zowel horecaondernemers als -werknemers.”

Waarom is het belangrijk om bij KHN betrokken te zijn?

“Als bestuurder bij KHN, of dat nou op lokaal, regionaal of landelijk niveau is, kun je meepraten over beleid. Dat is heel boeiend. En de horeca is een fantastische bedrijfstak. We zitten nu weer in de lift. En dit is een tak van sport die zich razendsnel ontwikkelt. Dat zie je aan al die nieuwe, mooie concepten.” 

Wat maakt de horeca zo bijzonder?

“Ik ben op mijn 16e begonnen in de horeca en ik vind het nog steeds fantastisch. Het is de beste leerschool die je kunt hebben. Je leert omgaan met stress, geld en met mensen. De horeca bestaat uit pieken en dalen. Net zoals het leven. Er is niets mooiers dan gastvrijheid.”

Wat is jouw wens voor KHN (voor de toekomst)?

“Ik hoop dat meer horecaondernemers zich betrokken voelen bij onze club. Want het is ontzettend belangrijk dat we samen werken aan een sterkere horeca. Daar hebben we de juiste mensen voor nodig. Het gaat me niet om ledenaantallen, maar om kwaliteit en een goede vuist te maken. Samen kunnen we de juiste dingen doen.”

Interesse in de functie van lid landelijk bestuur?

Kijk op khn.nl/nieuwbestuurslid voor meer informatie en de sollicitatieprocedure.

Terug