Veel minder incidenten in uitgaansgebied Leidsebuurt door goede samenwerking

27 feb 2018

Politie, gemeente Amsterdam en horecaondernemers werken nauw samen aan de veiligheid in het uitgaansgebied Leidsebuurt. Met succes! Want door de extra veiligheidsmaatregelen die zijn genomen en de goede samenwerking nam het aantal incidenten in het uitgaansgebied duidelijk af. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Politie, gemeente Amsterdam en horecaondernemers werken nauw samen aan de veiligheid in het uitgaansgebied Leidsebuurt. Met succes! Want door de extra veiligheidsmaatregelen die zijn genomen en de goede samenwerking nam het aantal incidenten in het uitgaansgebied duidelijk af. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Er waren in 2017 minder incidenten in het uitgaansgebied Leidsebuurt dan in het jaar ervoor. Zo daalde het aantal mishandelingen van 287 in 2016 met ruim 16% naar 239. De geregistreerde APV overtredingen daalden van 558 in 2016 naar 458 in 2017; een daling van bijna 18%. En zakkenrollerij en diefstal in de horeca daalde met ruim 14% van 1343 in 2016 naar 1154 in 2017.

Arjan de Waard, bestuurslid van KHN Amsterdam: “Om de veiligheid in het uitgaansgebied te verbeteren, zijn er verschillende maatregelen genomen. Horecaondernemers zetten hosts in tijdens uitgaansavonden. Dit zijn opgeleide professionals met ruime ervaring in het uitgaansleven. Zij surveilleren in het uitgaansgebied, wijzen bezoekers de weg, spreken ze aan op ongewenst gedrag en signaleren tijdig incidenten en schakelen dan de politie in. Ook ondersteunen ze ondernemers en portiers bij incidenten. Wij zijn heel blij dat deze extra maatregelen ervoor zorgen dat het uitgaan in de Leidsebuurt veiliger is geworden.”

Extra maatregelen effectief  

Ook zijn er uniforme huisregels ingevoerd, zodat gasten vooraf duidelijk te kennen wordt gemaakt wat wel en niet mag. Daarnaast organiseren horecaondernemers zelf, met ondersteuning van KHN Amsterdam, mystery visits om na te gaan of werknemers de regels met betrekking tot verantwoorde alcoholverstrekking naleven. Wat ook belangrijk is, is dat alle uitgaansgelegenheden deelnemen aan de collectieve horeca ontzegging. Gasten die zich ernstig misdragen in één van de horecagelegenheden in de Leidsebuurt krijgen een toegang ontzegging voor een bepaalde periode bij alle 43 deelnemende uitgaansgelegenheden in de Leidsebuurt. 

Bij grote en risicovolle evenementen worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen en het cameratoezicht en de verlichting in de Leidsebuurt is geoptimaliseerd. Belangrijk is ook dat een groot aantal medewerkers veiligheidstrainingen heeft gevolgd, zoals EHBDD (Eerste Hulp Bij Drank en Drugs ongevallen), overvalpreventie en omgaan met ongewenst gedrag.

Uitdagingen

Uiteraard blijven er uitdagingen. Tijdens het maandelijkse veiligheidsoverleg tussen horecaondernemers en de politie wordt daarover gesproken. Eén daarvan is de beperkte mogelijkheden om nep dope dealers en zakkenrollers aan te pakken. De daders zijn lastig aan te pakken en de straffen zijn relatief laag. Het recente voorval van de handgranaat bij Suzy Wong houdt de gemoederen ook bezig. Horecaondernemers zijn bang dat criminelen zo invloed willen uitoefenen op hun bedrijfsvoering.

Ook is er aandacht voor klachten van bewoners, met name over claxonerende taxi’s en wildplassen. De eerste verkennende gesprekken met een bewonersgroep uit de Leidsebuurt hebben al plaatsgevonden. Voorstel is om de hosts ook gericht in te zetten om de overlast voor bewoners aan te pakken. Daarnaast gaat binnenkort in de Leidsebuurt een soortgelijke pilot als op het Rembrandtplein van start. Doel is de overlast te beperken en de veiligheid te optimaliseren.

Terug