Alliantie Verduurzaming Voedsel overhandigt ‘klimaat op het bord’ aan minister Schouten

13-03-2018

In het boekje staan veel activiteiten van partijen uit de gehele voedselketen, waaronder mooie voorbeelden van horecabedrijven die laten zien hoe zij bezig zijn met het thema duurzaamheid.

Op 12 maart jl. overhandigde Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, het boekje ‘het klimaat op ons bord’ aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In het boekje staan veel activiteiten van partijen uit de gehele voedselketen, waaronder mooie voorbeelden van horecabedrijven die laten zien hoe zij bezig zijn met het thema duurzaamheid.

In het boekje ‘het klimaat op ons bord’ zijn best practises opgenomen van onder meer Hajé restaurants, McDonalds, Bilderberg, Dutch Cuisine, Happy Tosti, het Albus Hotel, Van der Valk Ridderkerk en het Court Garden hotel.

De minister was onder de indruk van de vele mooie voorbeelden. “Ieder bedrijf zal voor zich zelf de vertaalslag van de klimaatdoelstelling naar de praktijk moeten maken. Welke bijdrage kan je leveren en vooral hoe zorg je dat jouw bedrijf nu al doet waar straks om wordt gevraagd”, aldus Schouten in haar reactie.

Ambitie horeca

KHN vindt het thema duurzaamheid belangrijk en is één van de deelnemers van de Alliantie Verduurzaming Voedsel. In dat kader adviseren we horecabedrijven op het gebied van verduurzaming van voedsel. De focus ligt hierbij op meer groenten en minder vlees op het bord; meer verse en minder bewerkte producten, meer producten van lokaal en van het seizoen. Daarbij geeft KHN ook tips om voedselverspilling terug te dringen.

Duurzamer voedsel

In Nederland hebben we de unieke situatie dat de agrifoodketen, van boer tot bord, samenwerkt en zich sterk maakt voor zowel een steeds duurzamere als rendabele voedselketen. Het is de ambitie van de Alliantie om verduurzaming in de Nederlandse agrifoodketen te versnellen en het voedsel dat via de supermarkt, horeca of catering aan de consument wordt aangeboden steeds duurzamer geproduceerd en gedistribueerd wordt.

Over de Alliantie Verduurzaming Voedsel

De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de voedselketen te verduurzamen. Meer informatie over de Alliantie: www.verduurzamingvoedsel.nl.

Terug