KHN blij met akkoord: voorlopig geen statiegeld op plastic flesjes

10-03-2018

Er komt voorlopig geen statiegeld op plastic flesjes. En als het er in 2021 alsnog komt, dan geldt een uitzondering voor kleine ondernemingen, ook in de horeca.

Het bedrijfsleven moet er binnen twee jaar voor zorgen dat 90 procent van de weggooiflesjes wordt hergebruikt. Daarnaast moet ook 70 tot 90 procent van de plastic flesjes in het zwerfafval zijn teruggebracht. Lukt dat niet, dan voert het kabinet in 2021 statiegeld in op plastic flesjes. Mocht dat gebeuren, dan heeft de staatssecretaris aangegeven kleine ondernemingen uit te zonderen. Daarmee komt ze tegemoet aan het verzoek van KHN.

Het uitstel is niet vrijblijvend. Alle betrokken partijen en dus ook de horeca, moeten aan de slag om het aantal plastic flesjes in het zwerfafval terug te brengen. KHN gaat zich hiervoor inspannen, ook omdat het milieu en duurzaamheid belangrijke thema's zijn.

Laatste kans

Staatssecretaris van I&W, Stientje van Veldhoven, geeft het bedrijfsleven een laatste kans om uitbreiding van statiegeld te voorkomen. Van Veldhoven: “Zwerfafval is slecht voor het milieu. We kennen allemaal de berm vol zwerfafval in Nederland. Dat moet ophouden! Het invoeren van statiegeld helpt, maar als we met een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat kunnen boeken, is het invoeren van statiegeld niet nodig.”

Horeca vindt zwerfafval belangrijk thema

Het bedrijfsleven is akkoord gegaan met het voorstel van de staatssecretaris, waarbij blikjes buiten beschouwing blijven. Dat laatste is politiek en maatschappelijk niet haalbaar, volgens Van Veldhoven. Maar de aanpak van blik-afval houdt haar aandacht.

In het najaar van 2020 zal Van Veldhoven een beslissing nemen over het wel of niet invoeren van statiegeld op plastic flesjes. Bij een eventuele invoering worden kleine ondernemers ontlast. KHN heeft de afgelopen maanden verschillende keren gepleit voor een uitzondering voor kleine horecazaken, zoals cafetaria’s, lunchrooms en shoarmazaken.

Horecaondernemers nemen verantwoordelijkheid

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “We zijn blij dat de staatssecretaris gehoor geeft aan ons verzoek. Maar wij vinden het ook belangrijk om in het kader van het milieu de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. Daarom nemen horecaondernemers ook hun verantwoordelijkheid om in een straal van 25 meter om hun zaak het (zwerf)afval op te ruimen.”

Brede aanpak zwerfafval

Zwerfafval bestaat uit meer dan alleen plastic flesjes. Staatssecretaris Van Veldhoven blijft daarom hameren op een brede aanpak van al het afval. Nog dit jaar verschijnt de Landelijk Aanpak Zwerfafval, waarbij het een speerpunt is om burgers te betrekken bij het schoonhouden van bermen, plantsoenen en parken. De staatssecretaris trekt hierin ook samen op met producenten en gemeenten.

Op donderdag 15 maart 2018 sprak de Tweede Kamer over bovenstaand voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Tijdens dat overleg bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer het plan steunt. De oppositie niet; zij zien het voorstel als uitstel en zijn extra teleurgesteld omdat er geen statiegeld op blikjes komt. Maar aangezien een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander is van het voorstel van Van Veldhoven, kan de staatssecretaris er toch mee aan de slag.

Lees meer

Meer informatie hierover vindt u in ons position paper hierover.

Terug