KHN komt in actie voor het horecabedrijf Suzy Wong dat op last van de burgemeester van Amsterdam voor de tweede keer is gesloten, nadat er donderdag 22 maart jl. een handgranaat voor de deur werd gevonden. KHN heeft er allereerst bij de burgemeester op aangedrongen om niet tot sluiting over te gaan. De gemeente is echter van mening dat Suzy Wong in het belang van de openbare orde voor onbepaalde tijd, in ieder geval een maand volgens de burgemeester op AT5, dicht moet. KHN komt daarom in actie.

We willen dat de gemeente veel sneller bepaalt of er een verband is tussen het incident en het horecabedrijf, zodat binnen afzienbare tijd duidelijk is of het bedrijf weer open kan. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit weken moet duren en horecaondernemers zoals Suzy Wong daar de dupe van zijn.

Onderzoek kan ook zonder horecazaak te hoeven sluiten

Uiteraard begrijpen we dat er onderzoek en analyses moeten worden gedaan na de vondst van een handgranaat, maar dat kan naar onze mening ook zonder een horecabedrijf altijd te sluiten. Zeker omdat er bij dit bedrijf allerlei onderzoeken hebben plaatsgevonden toen een maand geleden ook al een handgranaat voor de deur werd gevonden. Na de eerste vondst is uitgebreid onderzoek gedaan. Suzy Wong mocht relatief snel weer open omdat er niets verdachts is gevonden in relatie tot de eigenaren en omdat er geen aanwijzingen zijn tegen wie dit geweldincident was gericht. Een tweede handgranaat op nagenoeg dezelfde plek, roept vragen op, maar maakt volgens KHN ook duidelijk dat criminelen het sluitingsbeleid misbruiken.

Snel duidelijkheid om faillissement te voorkomen

Een gedwongen sluiting heeft grote gevolgen voor een horecabedrijf. Het kan leiden tot faillissement en het einde van een bedrijf, waardoor werknemers hun baanverliezen. Wij vinden het daarom cruciaal dat de gemeente sneller duidelijkheid geeft of er een verband is tussen het incident en het horecabedrijf en er dus sneller kan worden bepaald of een bedrijf weer open kan.

Suzy Wong-eigenaar Rozemarijn Curovic-De Heer heeft voor de camera van AT5 aangegeven hoe gefrustreerd en machteloos ze is. De impact voor de ondernemers van Suzy Wong is enorm.

Aanpak zorgt niet voor meer veiligheid

Ondanks de aankondiging van de burgemeester eind februari 2018 om horecazaken sneller te heropenen (in het beginsel na een periode van 4 weken in plaats van 3 maanden) is er nog iets waar we ons ernstige zorgen over maken. Namelijk dat deze aanpak van de gemeente de horecaondernemers én de burgers en bezoekers in Amsterdam niet beschermt. Bij dit incident bleek dat iemand van de schoonmaakdienst van de gemeente Amsterdam de handgranaat ’s ochtends vond. Hij heeft de handgranaat de hele dag in zijn bezit gehad en heeft pas ’s avonds de politie geïnformeerd. Gedurende de dag had er van alles kunnen gebeuren! Daarnaast blijkt dat er steeds vaker een handgranaat wordt gevonden en niet alleen bij horecabedrijven. Het lijkt erop dat criminelen misbruik maken van de situatie.

Wat doet KHN?

  • We staan de horecaondernemers van Suzy Wong waar mogelijk bij. Bij een kort geding mocht dat noodzakelijk zijn, maar ook richting de pers.
  • We voeren actief een lobby, zowel bestuurlijk, ambtelijk als richting de politiek om nog meer en vooral sneller maatwerk toe te passen. Eerder heeft de burgemeester gehoor gegeven aan onze oproep zodat ondernemers sneller open kunnen, in beginsel na een sluitingsperiode van 4 weken. Dit is wat ons betreft nog niet snel genoeg. Gezien de huidige ontwikkelingen zou de burgemeester moeten overwegen om in bepaalde gevallen helemaal niet meer tot sluiting over te gaan.