Onderzoeksrapport Airbnb in Noord-Holland

9 mrt 2018

Op Texel en in Zandvoort en Bergen is Airbnb verhoudingsgewijs vrijwel net zo groot als in Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar de rol van Airbnb in Noord-Holland.

Op Texel en in Zandvoort en Bergen is Airbnb verhoudingsgewijs vrijwel net zo groot als in Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar de rol van Airbnb in Noord-Holland.

 

 

De online marktplaats voor de verhuur en boeking van privéaccommodaties heeft de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen, ook in Nederland. Amsterdam staat wereldwijd zelfs op de zevende plaats als het gaat om de hoeveelheid aangeboden verblijfsaccommodaties op Airbnb.

Om de discussie over de verblijfsrecreatie in de regio goed te kunnen voeren, heeft het bureau BeFormation in opdracht van de provincie Noord-Holland een onderzoek uitgevoerd naar de rol van Airbnb. Het bureau maakte gebruik van webscraping. Een techniek waarmee publiek beschikbare informatie - in dit geval advertenties en recensies - kan worden verzameld en gecombineerd.

Uit de data blijkt dat er in september vorig jaar in Noord-Holland, Almere en Lelystad samen 22.865 advertenties waren van 19.101 verschillende aanbieders. 19.803 accommodaties werden tenminste eenmaal verhuurd, afgaande op het feit dat deze minimaal een recensie hebben ontvangen. In Noord-Holland worden vooral gehele woningen of appartementen aangeboden. In een kwart van de advertenties gaat het om privékamers en slechts een enkel geval werden er gedeelde kamers aangeboden.

Slaapplaatsen

Verreweg de meeste slaapplaatsen die in Noord-Holland via Airbnb worden aangeboden, bevinden zich in Amsterdam (ruim 50.000). Op gepaste afstand volgen Haarlem (3426), Bergen (1965) en Zandvoort (1170).

In Amsterdam wordt 40,1 op de duizend woningen via Airbnb te huur aangeboden. Zandvoort, Texel en Bergen volgen op korte afstand. In Heemskerk (0,6 advertenties per duizend woningen), Stede Broec (0,8) en Heerhugowaard (1,0) is Airbnb veel minder populair.

Kost een overnachting via Airbnb in Berlijn gemiddeld zo’n 59 euro, in Noord-Holland liggen de prijzen veel hoger. Gemiddeld kost een overnachting hier 157,92 euro. De duurste accommodaties bevinden zich in Bloemendaal (gemiddeld 200,85 euro), de goedkoopste in Heerhugowaard (gemiddeld 75,82 euro).

Verenigde Staten

In juni, juli en augustus gaven de toeristen 25 miljoen euro uit aan overnachtingen in Noord-Holland via Airbnb. De meeste bezoekers via Airbnb komen uit de Verenigde Staten (16,5 procent), gevolgd door Duitsland (13,8 procent) en Frankrijk (12,6 procent). In Noord-Holland Noord gaat het vooral om toeristen uit Nederland (38,31 procent) en Duitsland (34,69 procent).

In Noord-Holland maakt is het berekende aandeel van Airbnb 3 procent van de totale verblijfsrecreatieve accommodaties. In de Metropoolregio Amsterdam gaat het om 22 procent. In Haarlem bedraagt het aandeel van Airbnb ten opzichte van de overige verblijfsrecreatie 45 procent en in Zaanstad 44 procent. In Amsterdam gaat het om 38 procent.

De voorzieningen per aangeboden accommodatie kunnen behoorlijk verschillen. In bijna alle advertenties voor Airbnb wordt internet, Wifi en verwarming aangeboden. In tien procent van de gevallen, kunnen toeristen ook genieten van een tuin. Een badkamer en rolstoeltoegankelijkheid zijn zeldzamer. In nog geen zes procent van de gevallen is roken binnenshuis toegestaan en in 5,61 procent van de accommodaties kunnen de bezoekers rekenen op de gezelligheid van een of meerdere katten.

Jaap Bond

Waar Amsterdam ervoor kiest om de verhuur van woningen via Airbnb verder aan banden te leggen (van zestig naar dertig dagen), zouden andere gemeenten dit juist kunnen promoten. ,,Je hoeft niet overal in Noord-Holland hetzelfde beleid te voeren’’, zegt gedeputeerde Jaap Bond.

De gedeputeerde - die naar eigen zeggen zelf nog nooit via Airbnb heeft geboekt - is blij met het rapport. ,,Het is een zeer waardevol rapport. Airbnb heeft natuurlijk niet alleen een relatie met de recreatiesector, maar dit heeft ook een impact op onze woningvoorraad.’’

Volgens hem was er bij gemeenten de behoefte om meer te weten te komen over de omvang van Airbnb om hier beleidsmatig op in te kunnen spelen.

,,Gemeenten moeten zelf weten wat ze hier mee doen. Wij treden niet in de autonomie van gemeenten. In Amsterdam loopt Airbnb de spuigaten uit, maar er zijn ook witte vlekken waar Airbnb nauwelijks voorkomt.’’ De regio West-Friesland komt bijvoorbeeld niet in de top tien voor als het gaat om het aantal Airbnb-slaapplaatsen.

Door het rapport heeft de provincie meer zicht op de hoeveelheid verblijfstoeristen. ,,In Noord-Holland Noord zijn we nu bezig met destinatiemarketing. Dit helpt bij het bepalen wat er nodig is om toeristen daar te kunnen ontvangen. Het zegt wat over de behoefte aan recreatiewoningen en aan recreatieparken.’’

Bond realiseert zich dat Airbnb een factor is om rekening mee te houden. Voor de woningmarkt ziet hij het echter als een bedreiging. Hij verwacht dat er nog een vervolgonderzoek komt.

 

Bijlage: Onderzoeksrapport

Terug
Download de gratis KHN App