Aantal overnachtingen in Nederland groeit

04-04-2018

In 2017 bleven 9 procent meer gasten in Nederlandse logiesaccommodaties overnachten dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de laatste toerismecijfers van het CBS.

In 2017 bleven 9 procent meer gasten in Nederlandse logiesaccommodaties overnachten dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de laatste toerismecijfers van het CBS.

De groei van het aantal overnachtingen in 2017 komt vooral doordat er 13 procent meer buitenlandse gasten in Nederland verbleven dan in 2016. In totaal waren er 17,8 miljoen buitenlandse gasten die samen 44 miljoen nachten in Nederlandse logiesaccommodaties1  sliepen. Het binnenlandse toerisme nam met 6 procent toe naar 24,4 miljoen gasten die bij elkaar 67,8 miljoen overnachtingen maakten.

Marges onder druk

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Veel hotels, pensions en B&B’s hebben in 2017 meer gasten ontvangen en zagen hun omzet groeien. Mensen (in binnen- en buitenland) hebben meer vertrouwen en koopkracht en trekken erop uit. Dat is goed nieuws. Maar we moeten ook realistisch zijn, want het aantal hotels neemt ook toe. En de kosten van deze bedrijven zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, onder andere door de hoge commissies die zoek- en boekplatforms als Booking.com vragen voor hun diensten. Bij veel horecabedrijven staan daardoor de marges en de winst onder druk. Kortom: fijn dat er mooie cijfers zijn, maar laten we wel realistisch blijven."

Aantal overnachtingen NL groeit

Buitenlandse gasten vooral uit buurlanden

Bijna 80 procent van de buitenlandse gasten kwam uit Europa. Meer dan de helft van de buitenlandse gasten komt uit de ons omringende landen Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bezoekers uit deze landen waren samen goed voor 64 procent van alle overnachtingen door buitenlanders. 

Groei intercontinentale toerisme door Amerika en Azië

Ruim 20 procent van de buitenlandse toeristen die in Nederlandse hotels en pensions verbleven, kwamen uit landen buiten Europa. De meeste intercontinentale toeristen kwamen van het Amerikaanse (11 procent) en Aziatische continent (8 procent). Opvallende groeiers waren verder onder andere Taiwan (79 procent), IJsland (40 procent), en Rusland (36 procent). Het aantal toeristen uit China nam met 26 procent toe. 

Meeste buitenlandse gasten naar Amsterdam

Vier van de 10 buitenlandse gasten gingen in 2017 naar Noord-Holland en bezochten Amsterdam. De hoofdstad ontving 6,7 miljoen buitenlandse hotelgasten en is daarmee de belangrijkste trekpleister van ons land. Van alle buitenlandse gasten trok 37 procent naar Amsterdam. Mede hierdoor is Noord-Holland de enige provincie die veel meer buitenlandse dan Nederlandse gasten trekt. Duitsers verblijven graag aan de Nederlandse kust en gaan ook relatief vaak op bezoek in Amsterdam. Belgen gaan het liefst net over de grens naar Limburg en Noord-Brabant, maar verblijven ook aan de kust. Engelsen komen vooral naar onze hoofdstad. Dat geldt ook voor de meeste intercontinentale gasten die naar Nederland komen. Met de groei van het toerisme neemt de toeristische druk op Amsterdam verder toe.

Vooral hotels profiteren van de groei

Niet alle accommodatietypen profiteren evenveel van de groei van het aantal gasten in 2017. Hotels en groepsaccommodaties ontvingen respectievelijk 11 en 12 procent meer gasten dan een jaar eerder. Huisjesterreinen kregen 7 procent meer gasten. Bij kampeerterreinen zette de dalende trend van de laatste jaren door, met een afname van 3 procent. 

Toerisme belangrijke werkgever

Het toerisme is door deze groei een belangrijke sector van de Nederlandse economie geworden. De totale toeristische bestedingen in 2016 kwamen uit op 75,7 miljard euro en 3,9 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp). Het toerisme is goed voor 641 duizend banen.

1 In deze cijfers zijn toeristen die in accommodaties met minder dan vijf slaapplaatsen hebben overnacht, niet meegenomen. Daartoe behoort ook een groot deel van de accommodaties van particulieren die via online-platforms, zoals Airbnb, worden aangeboden.
Terug