KHN blij met besluit staatssecretaris VWS om in cassatie te gaan tegen uitspraak Hof om rookruimten in de horeca te verbieden

06-04-2018

KHN is blij met het nieuws dat de Staat hoogstwaarschijnlijk in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag dat rookruimten in de horeca niet meer zijn toegestaan.

Gisteravond verscheen in de pers het nieuws dat de staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis, voornemens is vandaag, vrijdag 6 april, bekend te maken dat de Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. waarbij werd geoordeeld dat rookruimten in horeca-inrichtingen niet meer zijn toegestaan. KHN is blij met dat besluit.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Volgens nieuwsberichten wil staatssecretaris Blokhuis het voorstel vandaag in de ministerraad bespreken. Wij gaan er vanuit dat de staatssecretaris daarna een brief met meer informatie naar de Tweede Kamer stuurt. Uiteraard kunnen wij na het lezen van die brief pas inhoudelijk reageren."

'De gevolgen van die uitspraak zouden immers enorm groot zijn'

"Op dit moment kunnen wij alleen aangeven dat wij blij zijn als de Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag om rookruimten in de horeca te verbieden. Wij hebben hier bij de staatssecretaris ook op aangedrongen. De gevolgen van die uitspraak zouden immers enorm groot zijn. Niet alleen voor horecaondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimten, maar ook voor rokende gasten die door de uitspraak per direct letterlijk op straat zouden komen te staan.”

Houd redelijke termijn aan

Volgens de nieuwsberichten heeft het kabinet het plan om rookruimten op termijn niet meer mogelijk te maken. Wij kunnen en willen pas op dit voornemen reageren als de staatssecretaris daar meer over bekend maakt.

Mocht er in de toekomst alsnog een verbod op rookruimten komen, dan vinden wij het cruciaal dat er in ieder geval een redelijke termijn wordt aangehouden om dit verbod in te voeren. En dat het verbod niet alleen voor rookruimten in de horeca geldt, maar ook voor kantoren en overheidsgebouwen met een rookruimte. Iets dat in de uitspraak van het gerechtshof van 13 februari jl. buiten beschouwing is gelaten.

Meer informatie

Zodra er meer bekend is over het besluit van de staatssecretaris, informeren we u daarover.

Terug