Toerisme in Nederland groeit, becijfert ABN-AMRO

24 apr 2018

Toerisme in Nederland zit fors in de lift en daar profiteert de horeca van. Volgens de Sectorprognose Leisure van bank ABN-AMRO steeg het aantal buitenlandse toeristen die in een Nederlands hotel overnachtten in vijf jaar tijd met bijna 50 procent. Restaurants en fastfoodzaken presteren ruim boven het niveau van voor de crisis, alleen de cafésector blijft achter.

Toerisme in Nederland zit fors in de lift en daar profiteert de horeca van. Volgens de Sectorprognose Leisure van bank ABN-AMRO steeg het aantal buitenlandse toeristen die in een Nederlands hotel overnachtten in vijf jaar tijd met bijna 50 procent. Restaurants en fastfoodzaken presteren ruim boven het niveau van voor de crisis, alleen de cafésector blijft achter.

Wereldwijd groeit het toerisme sneller dan de economie. Het staat niet op zichzelf. Over langere tijd is er sprake van een stijging van het toerisme. De stijging van de wereldbevolking en de hogere welvaart zijn redenen hiervan. Daarnaast is reizen toegankelijker geworden. De wereld is gekrompen, omdat consumenten door de transparantie die internet brengt nu meer mogelijkheden hebben om zich online te oriënteren.

De sterke groei van het toerisme is gunstig voor de economie, maar heeft ook een keerzijde. In Amsterdam is de toerismedruk – ook internationaal gezien – relatief hoog. Voor elke inwoner in Amsterdam zijn er – verspreid over het jaar – tien hotelgasten. In augustus 2017 overnachtten er meer toeristen in hotels en Airbnb’s in Amsterdam, dan het aantal inwoners dat de stad telt.

Voor meer informatie zie de download in dit artikel met prognose voor Leisure 2018-2019.

Terug