Koen Bakker de eerste SVH Meesterhorecaondernemer

09-05-2018

Op woensdag 9 mei is Koen Bakker, eigenaar van Het Hooihuis in Roosendaal en KHN-lid, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer

Op woensdag 9 mei is Koen Bakker, eigenaar van Het Hooihuis in Roosendaal en KHN-lid, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Koen Bakker is daarmee de eerste SVH Meesterhorecaondernemer van Nederland.

Met deze nieuwe meestertitel wordt de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca geborgd.

Meesterproef

De Meesterproef nam twee dagen in beslag, om zo voldoende tijd te hebben om alle aspecten van het runnen van een onderneming in de proef te kunnen beoordelen. De proef werd afgenomen door drievoudig SVH Meester Paul van Oers van Hotel Management School Maastricht track Foodservice, namens KHN Hajé de Jager en Robèr Willemsen (voorzitter KHN), Ricardo Eshuis. directeur SVH en Hanneke Westland (Secretaris SVH Meestertitels van SVH).

Vakman 

De commissie kijkt terug op een mooi en intensief traject dat bestaat uit gesprekken met de Commissie Meesterproef, het overleggen van talloze cijfers en zijn visie op ondernemerschap, goed werkgeverschap en gastvrijheidsconcepten. Onderdeel van het traject is een mystery visit waarin de dagelijkse bedrijfsvoering in kaart wordt gebracht. Uit alles bleek steeds wat een vakman Koen Bakker is. Dat werd eerder dit jaar nog eens onderstreept toen Het Hooihuis Beste Leerbedrijf Horeca 2017-2018 werd.  

Ondernemerschap in Nederland stimuleren

De nieuwbakken Meester Koen Bakker vindt het een eer op de eerste Nederlandse SVH Meesterhorecaondernemer te zijn: "Ik ben niet dit traject ingegaan voor een titel of een speldje, maar juist om mee te helpen het ondernemerschap in Nederland te stimuleren en de horeca te helpen nog aantrekkelijker te worden als werkgever. Als ondernemer ben je nooit klaar en zoek je altijd naar verbeteringen met als doel een blije gast en een blije medewerker."

Trots

KHN-voorzitter Rober Willemsen is trots op KHN-lid Koen. Hij ziet hem als een “ondernemer die uitstekend inspeelt op de grote uitdagingen in de huidige markt, middels een toekomstbestendig en duurzaam personeelsbeleid en door consequent met zijn team te blijven focussen op rendement.”

'Deze titel laat zien dat succesvol ondernemerschap vraagt
om durf om van operationeel denken en werken'

Ricardo Eshuis, directeur van SVH over de titel: "De Meesterhorecaondernemer is een ondernemer die je in een horecabedrijven hoopt te vinden. Deze titel gaat werkelijk dwars door hele branche. Dat er nu sinds de lancering van de titel op de Horecava 2017 een eerste Meesterhorecaondernemer is geslaagd voor de Meesterproef draagt bij aan het gezamenlijke doel dat we hebben in de horeca: het stimuleren van goed werkgeverschap en goed ondernemerschap. Deze titel laat zien dat succesvol ondernemerschap vraagt om durf om van operationeel denken en werken in een zaak toe te groeien naar het neerzetten van een strategie. Koen heeft dit als selfmade man in de afgelopen jaren gedaan door zichzelf te dwingen die stap te zetten."

Voorbeeldfunctie 

De titel van SVH Meesterhorecaondernemer is een manier om kwaliteit zichtbaar te maken en om kwaliteit leveren te stimuleren. De meester heeft een voorbeeldfunctie naar medewerkers en andere ondernemers en biedt een wenkend perspectief voor jongeren. Ontwikkelen van anderen is belangrijk, als een ondernemer wil groeien dan zijn er meerdere medewerkers in het bedrijf nodig die zich verantwoordelijk voelen. Willen groeien is een voorwaarde voor excellentie. Een excellente ondernemer heeft ook een verantwoordelijkheid naar de (mogelijk) jonge instroom, dat is goed voor de toekomst en goed voor de maatschappij.  

Over de SVH Meestertitels

De nieuwe titel is de zesde titel naast de vijf al bestaande SVH Meestertitels die SVH namens de branche beheert: SVH Meestergastheer, SVH Meesterijsbereider, SVH Meesterkok, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester. Nederland heeft op dit moment 285 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de app SVH Meesterzoeker.

Terug