Medewerkers langer aan je zaak verbinden? Het kan!

07-05-2018

Hoe kunt u medewerkers langer aan u binden? KHN sprak drie horecaondernemers over hoe zij hun medewerkers behouden.

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij één en dezelfde werkgever, dat blijkt uit een rapport over baanduur dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 23 april publiceerde. Hoe zit dat met medewerkers in de horeca? En hoe kunt u medewerkers langer aan u binden? KHN sprak drie horecaondernemers over hoe zij hun medewerkers behouden.

Uit het CBS-rapport blijkt dat in de horeca en de zakelijke dienstverlening de minste medewerkers met minimaal 10 dienstjaren actief zijn. Het gaat in deze sectoren om tien procent van de medewerkers. Is het dan zo lastig om goede medewerkers aan je zaak te verbinden? Wij vroegen drie KHN-leden naar hun ervaring en tips!

Concurrentie

Volgens Sven Sallaerts van Pesca in Amsterdam hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om medewerkers voor lange tijd aan je zaak te verbinden. Tenminste, als je meegaat met de huidige wensen van medewerkers. “Wij bieden onze medewerkers een beter salaris dan gemiddeld en iedereen is standaard één weekenddag per maand vrij. Daarnaast bieden wij onze koks een vierdaagse werkweek en iedereen deelt mee in de winst.” Sven is ervan overtuigd dat als je je mensen meer geeft, je ook meer terug krijgt: “Delen is het mooiste wat er is en je krijgt er zoveel voor terug. En je moet tegenwoordig wel. Hier in Amsterdam opent er elke wel een nieuwe zaak, de concurrentie is dus groot. Dan moet je medewerkers wel wat te bieden hebben, anders gaan ze zo naar een ander.”

'Intern opleiden is beter dan extern zoeken’

Ook Raymond Strikker weet zijn medewerkers voor langere tijd aan zich te binden. Met zijn Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek is hij met zijn team ook nog eens de trotse bezitter van een Michelinster. Bij De Bloemenbeek is een groot aantal medewerkers langer dan tien jaar in dienst. Raymond biedt al ruim 20 twintig jaar intern talent en ontwikkeltrajecten met een vaste externe begeleider aan. Op deze manier probeert hij de kwaliteiten en talenten van zijn medewerkers te ontwikkelen en stimuleren. “Een goede en prettige werkomgeving is nodig om blijvend op hoog niveau kwaliteit te leveren. Dat motiveert en inspireert onze medewerkers.” Daarnaast staat uiteraard professioneel en teamgericht werken centraal bij de Bloemenbeek. ”Doordat onze medewerkers ook met regelmaat wisselen van positie binnen het bedrijf, leren ze elkaars taal beter spreken en begrijpen. Ook dit motiveert onze medewerkers want uiteindelijk zijn zij het die het moeten doen. Mijn (oud)medewerkers zijn daardoor mijn ook beste ambassadeurs op de arbeidsmarkt.“

Intern opleiden

Raymond adviseert collega-ondernemers dan ook vooral om blijvend te investeren in hun medewerkers. "Door medewerkers persoonlijk en als team te laten groeien, krijg je ontzettend veel terug." Een belangrijk onderdeel daarvan is het intern opleiden van huidige medewerkers. "Intern opleiden is noodzakelijk naast het extern volgen van opleidingen. Dit zouden een aantal collega-ondernemers beter moeten beseffen in het belang van een gezondere en gezamenlijke arbeidsmarkt."

'Gasten zien dezelfde gezichten’

Eugene Vaessen, eigenaar van de Gerardushoeve in Epen: "Bij ons werken medewerkers gemiddeld zo’n tien jaar. Onze vaste medewerker bediening is deze zomer zelfs dertig jaar in dienst. Het grote voordeel van medewerkers die lang in dienst zijn, is dat gasten dezelfde gezichten zien. Gasten waarderen dit en reageren daar heel positief op. En het is natuurlijk heel belangrijk dat je medewerkers weten waar je als onderneming voor staat. Zo ben je er zeker van dat jouw visie op een goede manier wordt uitgedragen." Volgens Eugene moeten collega-ondernemers meer naar de lange termijn kijken. "Ze moeten bewust zijn van de kwaliteit van de medewerkers en daarin investeren.“ Voor Eugene is iedere medewerker even belangrijk. ”De afwasser is even belangrijk als de chef-kok. Je moet de kar samen trekken."

Beeld: Jos de Jong & Sven Sallaerts, Pesca Amsterdam

Terug