Ramadan biedt kansen voor horeca

17-05-2018

Wat kunt u als horecaondernemer doen tijdens de ramadan? KHN geeft tips.

Op woensdag 16 mei is de ramadan gestart. De ramadan is de islamitische vastenmaand waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten en drinken. In Nederland heeft een miljoen islamitische inwoners, dus dat biedt kansen voor de horeca! Wat kunt u als horecaondernemer doen tijdens de ramadan? KHN geeft tips.

De ramadan valt ieder jaar in een andere periode. Dit jaar valt de vastenmaand voor moslims van 16 mei tot en met donderdagavond 14 juni 2018. Deelnemers mogen pas na zonsondergang rond tien uur ’s avonds eten en drinken.

‘Mooiste periode’

Ilhan Zengin is eigenaar van restaurant Mellowship in Vlaardingen. Ilhan: "Voor medewerkers is de ramadan een moeilijke periode. Ondanks het vasten, werken ze heel hard. Tegelijkertijd is dit ook de mooiste periode van het jaar. ’s Avonds zit het vol met eters. Het is gezellig en mensen genieten. Ik ben als horecaondernemer trots op de sfeer die ik creëer."

Verruiming openingstijden

Mellowship is tijdens de ramadan langer open. De gemeente Vlaardingen heeft Ilhan een tijdelijke vergunning verleend voor de verruiming van de openingstijden. “Hierdoor kunnen mijn gasten na zonsondergang komen eten. We bieden dan een speciaal menu. Elke avond is er een open buffet met een gevarieerd aanbod van eten. Het is een enorm succes.”

Wat kunt u doen tijdens de ramadan?

Als horecaondernemer kunt u ook op andere manieren stilstaan bij de ramadan:

  • Laat zien dat u rekening houdt met de ramadan door een post op social media te plaatsen. Hierin kunt u bijvoorbeeld alle deelnemers aan de ramadan succes wensen.  
  • Houd rekening met uw rooster. Pas – wanneer mogelijk – het rooster aan, zodat uw werknemer die deelneemt aan de ramadan na zonsondergang direct kan eten en daarna weer productief kan zijn.
  • Maak uw medewerkers attent op een gezond voedings- en leefpatroon. Zorg dat ze voldoende vocht (1,5 tot 2 liter) drinken. En dat uw medewerkers voldoende bewegen en rusten.

KHN wenst alle horecaondernemers en deelnemers aan de ramadan heel veel succes en een mooie tijd!

Terug