Europa wil verbod op plastic rietjes en bestek

05-06-2018

KHN roept producenten op om – voordat plastic producten worden verboden – met goede, betaalbare alternatieven te komen die dezelfde functionele eigenschappen hebben.

De Europese Commissie wil af van wegwerpplastic en kwam op 28 mei jl. met plannen om het gebruik van kunststof producten te beperken. Onderdeel van deze plannen is dat er mogelijk een verbod komt op onder andere rietjes, plastic bestek en plastic wattenstaafjes. Met dit verbod wil Brussel de plastic soep in oceanen en de vervuiling van stranden, steden, wegbermen en natuurlandschappen aanpakken. KHN is ook voorstander van een schoner milieu. Wij roepen daarom producenten op om – voordat plastic producten worden verboden – met goede, betaalbare alternatieven te komen die dezelfde functionele eigenschappen hebben.

Europees voorstel

De Europese Commissie wil met uiteenlopende maatregelen de hoeveelheid kunststof terugdringen. De maatregelen richten zich vooral op het aanpakken van plastic dat éénmalig wordt gebruikt, zoals plastic bestek, rietjes en ballonstokjes. Dat plastic zorgt volgens de Europese Commissie voor de helft van al het plastic dat in zee verdwijnt. De maatregelen moeten bedrijven aanzetten om duurzame alternatieven voor plastic producten en verpakkingen te ontwikkelen. En: ze moeten het bewustzijn van het gebruik van plastic – ook bij consumenten – vergroten.

Standpunt KHN

KHN vindt duurzaamheid belangrijk. Veel horecaondernemers zijn hier ook al volop mee bezig: met zonnepanelen (om energie te besparen), met waterbesparende toiletten en door minder voedsel te verspillen. Ook wordt door verschillende horecabedrijven gekeken hoe zij zwerfafval zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

KHN begrijpt het voorstel van de Europese Commissie om plastic rietjes, bestek en ook plastic bakjes op termijn te vervangen voor alternatieven. Wij zijn blij met hun oproep aan producenten om met betaalbare alternatieven te komen die voldoen aan dezelfde functionele eigenschappen als de plastic verpakkingen.

Goede voorbeelden in de horeca

In de horeca zien we al mooie ontwikkelingen op dit gebied. Zo maakte Hilton Hotels vorige maand bekend dit jaar alle rietjes uit de gebouwen te verwijderen en geen water in plastic flesjes meer aan te bieden bij vergaderingen. Koffieketen Starbucks wil een kwart van de dranken in herbruikbare bekers serveren en fastserviceketen McDonalds is van foamverpakkingen overgestapt op kartonnen doosjes.

Hoe loopt dit voorstel nu verder?

De plannen van de Europese Commissie worden nog besproken met de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Raad. De Europese Commissie dringt aan op een snelle behandeling, zodat er voor de verkiezingen van mei 2019 wetgeving ligt. Wij houden u op de hoogte.

Terug