KHN blij dat Suzy Wong weer open mag, maar noodfonds nu dringend nodig!

11-06-2018

KHN vindt het terecht dat Suzy Wong in Amsterdam weer open mag. Nu moet dit horecabedrijf gecompenseerd worden uit een noodfonds voor alle schade die zij door de sluiting hebben geleden.

Waarnemend burgemeester Van Aartsen van Amsterdam maakte op 11 juni bekend dat Suzy Wong weer open mag. De burgemeester hield het horecabedrijf maanden gesloten omdat er na sluitingstijd twee keer een handgranaat voor de deur werd gevonden. Uit onderzoek bleek al eerder dat Suzy Wong niets te verwijten valt. KHN vindt het dan ook terecht dat Suzy Wong weer open mag en is van mening dat Suzy Wong gecompenseerd moet worden uit een noodfonds voor alle schade die zij door de sluiting hebben geleden.

Bij Suzy Wong werd na sluitingstijd twee keer een handgranaat voor de deur gelegd. De burgemeester van Amsterdam sloot het horecabedrijf daarna vanwege openbare orde en veiligheid.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Uiteraard begrijpen we dat de politie na de vondst van een handgranaat of een ander incident onderzoek moet doen. KHN is van mening dat dit onderzoek zo snel mogelijk moet plaatsvinden, zodat binnen afzienbare tijd duidelijk is of een horecabedrijf, zoals in dit geval Suzy Wong, weer open kan. Dat is soms binnen een paar weken al duidelijk. Als de horecaondernemer niks te verwijten valt (bij Suzy Wong was dat al maanden duidelijk!), moet het bedrijf gewoon weer open kunnen. Want de impact van een sluiting is enorm groot: een horecabedrijf leidt naast imagoschade ook veel omzetverlies. Een sluiting van maanden kan leiden tot het faillissement van het bedrijf en (dus) het ontslag van de medewerkers.”

Noodfonds om omzetverlies en imagoschade te compenseren

Robèr Willemsen: “We zijn heel blij dat Suzy Wong weer open mag. Maar nu moet de horecaondernemer, net als Club Blu (het horecabedrijf dat afgelopen week het bericht kreeg dat ze weer open mogen) gecompenseerd worden voor de imagoschade en het omzetverlies dat zij in de maanden van sluiting hebben geleden.”

KHN pleit daarom voor een noodfonds van de overheid voor horecaondernemers die geen verwijt kan worden gemaakt, maar desalniettemin langer dan een maand gesloten worden gehouden. Om dit pleidooi kracht bij te zetten, heeft KHN vorige week een brief over dit noodfonds naar de ministers Grapperhaus en Ollongren gestuurd. Robèr Willemsen: “Wij vinden dat de eigenaar van Suzy Wong, net als die van Club Blu, voor een compensatie in aanmerking moet komen vanuit dit fonds.”

Aanpak burgemeester werkt averechts; noodfonds breekt deze trend

Het noodfonds is niet alleen van belang om te voorkomen dat horecabedrijven na een langdurige sluiting door een burgemeester failliet gaan, maar ook om ervoor te zorgen dat kwaadwillenden en criminelen niet langer inspelen op de reactie van burgemeesters. Ze weten dat na een ernstig incident het horecabedrijf wordt gesloten. Op die manier kunnen zij een bedrijf kapot maken en/of concurrentie uitschakelen. Dat kan niet de bedoeling zijn! Sterker nog: dit zorgt eerder voor het tegengestelde effect van wat wordt beoogd. In plaats van het waarborgen van openbare orde en het tegengaan van criminaliteit zien we de afgelopen jaren juist meer incidenten die er op gericht zijn om horecabedrijven kapot te maken.

Robèr Willemsen: “Deze trend kan ons inziens worden doorbroken door een noodfonds op te richten voor horecaondernemers die (zonder dat hen iets te verwijten valt) langer dan een maand door de overheid gesloten worden gehouden. Zoals dat met Suzy Wong en Club Blu is gebeurd.”

Meer informatie

Terug