Omzet horeca stijgt in eerste kwartaal 2018

05-06-2018

Omzet horeca steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 2,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van de horeca in het eerste kwartaal van 2018 met 2,1 procent steeg ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal consumpties en overnachtingen steeg met 1 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden (waaronder restaurants, cafés en fastservicebedrijven) nam met 2,3 procent toe; de omzet van hotels steeg met 1,3 procent.

Omzet restaurants het sterkst

Met 3,2 procent nam de omzet van restaurants het sterkst toe. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Ten opzicht van hetzelfde kwartaal in 2017 groeide de omzet van restaurants met 7 procent.

Omzet hotels ook hoger dan kwartaal eerder

De omzet van hotels nam met 1,3 procent toe in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de omzet met 7,4 procent. Het aantal overnachtingen stegen in dezelfde periode met 1,7 procent.

Omzet cafés licht gestegen

De omzet van cafés groeide 1,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017; het volume steeg met 0.4 procent. Ten opzicht van het eerste kwartaal van 2017 was de omzetgroep 3,4 procent. De consumpties stegen in dezelfde periode met 1,3 procent.

Steeds meer horecaondernemers belemmerd door personeelstekort

Uit onderzoek van het CBS naar het ondernemersvertrouwen bleek dat steeds meer bedrijven een tekort hebben aan personeel. Dat geldt ook voor de horeca. Een kwart van de hotels geeft aan dat het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd wordt door een tekort aan medewerkers. Ruim een vijfde van de restaurants, inclusief fastfoodrestaurants, geeft aan op zoek te zijn naar extra medewerkers. Voor cafés vormt personeelstekort minder vaak een belemmering.

Terug