Wat betekent een WK zonder Oranje voor de horeca?

13-06-2018

Dit jaar geen grote schermen op het marktplein, overvolle cafés of een groot feest na een gewonnen wedstrijd. Wat betekent het mislopen van zo’n voetbalfeest voor de horeca?

Het wereldkampioenschap voetbal is begonnen! Na het succes van de afgelopen twee wereldkampioenschappen is het Nederlands elftal er deze editie niet bij. Dit jaar geen grote schermen op het marktplein, overvolle cafés of een groot feest na een gewonnen wedstrijd. Wat betekent het mislopen van zo’n voetbalfeest voor de horeca?

In 2016 onderzocht KHN met een poll het effect van een EK-loos Oranje op de horeca. Zo’n driehonderd horecaondernemers reageerden op de stelling: ‘Nederland niet op EK voetbal 2016: wat betekent dat voor uw zaak?’ Iets meer dan de helft van de horecaondernemers (53%) gaf aan dat het mislopen van het wereldkampioenschap voetbal voor minder omzet zorgt. Een derde (29%) zei dat de omzet hierdoor juist stijgt. 18% ziet geen verschil in de omzet.

Verschil per horecatype

De gevolgen van het mislopen van een sportevent als het wereldkampioenschap voetbal verschilt per horecatype. Veel cafés organiseren bij sportevenementen speciale avonden om publiek te trekken. Deze avonden zorgen voor extra publiek, wat zorgt voor extra omzet. Door de afwezigheid van het Nederlands elftal zullen deze speciale avonden minder georganiseerd worden, wat dus ook minder gasten betekent. Het is daarom aannemelijk dat cafés minder omzet genereren.

Kansen voor restaurants?

Voor restaurants kan het juist gunstig zijn dat het Nederlands elftal zich niet heeft geplaatst voor het WK 2018. Restaurants krijgen misschien meer gasten door de afwezigheid van het Nederlands elftal, omdat mensen eerder thuis blijven om een wedstrijd te zien. Voor de restaurants kan de afwezigheid van het Nederlands elftal dus juist kansen bieden!

WK-wedstrijden uitzenden

Wilt u ondanks de afwezigheid van het Nederlands elftal toch WK-wedstrijden vertonen? Dan heeft u een Videma-licentie nodig. Lees hier meer over de benodigde licentie(s) voor het uitzenden van WK-wedstrijden.

Terug