KHN blij met aanpak burgemeester Delft na geweldsincident

03-07-2018

Vrijdag 29 juni jl. besloot de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, dat het horecabedrijf Sis & Is na een sluiting van ruim twee weken, weer open mag. KHN is blij dat de burgemeester van Delft snel duidelijkheid heeft gegeven in deze zaak.

Vrijdag 29 juni jl. besloot de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, dat het horecabedrijf Sis & Is na een sluiting van ruim twee weken, weer open mag. Sis & Is moest op 12 juni dicht nadat het pand ’s nachts was beschoten. KHN is blij dat de burgemeester van Delft snel duidelijkheid heeft gegeven in deze zaak. Niet alleen om te voorkomen dat de horecaondernemer langere tijd financieel gedupeerd wordt, maar het is ook een belangrijk signaal dat het voor criminelen geen zin heeft om misbruik te maken van het beleid van burgemeesters om een horecazaak te sluiten na een geweldsincident.

 

 

KHN begrijpt dat een burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde in zijn/haar gemeente. Natuurlijk moet er onderzoek plaatsvinden als er na sluitingstijd op een horecabedrijf wordt geschoten of als er – zoals in Amsterdam - een handgranaat voor de deur wordt neergelegd. Dan moet helder worden waar de dreiging vandaan komt. Maar als de horecaondernemer zijn volle medewerking aan het onderzoek heeft verleend en uit dat onderzoek blijkt dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt, dan moet zijn zaak zo snel mogelijk weer kunnen openen. Want geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd. En criminelen worden dan alleen maar in de kaart gespeeld.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “We zijn blij dat de burgemeester van Delft in deze zaak snel heeft gehandeld en dat het horecabedrijf nu weer open mag. Dit is de aanpak waar wij vanuit KHN de afgelopen maanden op hebben aangedrongen. Het geeft vertrouwen dat er bij dit besluit in Delft gebruik is gemaakt van de opgedane ervaringen in Amsterdam en Rotterdam waar horecazaken na een geweldsincident veel langer zijn gesloten. De eigenaar van Sis & Is kan nu gelukkig weer open en gasten ontvangen. En het is duidelijk dat het forceren van een sluiting door de burgemeester voor criminelen geen effectief middel is.”

Meer informatie

Lees ook het pleidooi van KHN voor een noodfonds om horecaondernemers te compenseren na een lange sluiting ivm een geweldsincident..

Lees ook de blog van Robèr Willemsen over dit onderwerp.

Terug