Goed tweede kwartaal 2018 voor de horeca

31-08-2018

De omzet in de horeca steeg in eerste kwartaal 2018 met 2,1 procent ten opzichte van vorige kwartaal.

In het tweede kwartaal van 2018 steeg de omzet in de horeca met 2,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS die vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, zijn gepubliceerd. Het aantal consumpties en/of overnachtingen steeg met 1,7 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2017 steeg de omzet van de horeca met 7,1 procent.

Al ruim 5 jaar neemt de omzet van de horeca, bestaande uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden, ieder kwartaal toe.

Ondernemersvertrouwen positief ondanks krappe arbeidsmarkt

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de horeca al 4,5 jaar op rij positief is. Het CBS geeft ook aan dat het aantal horecabedrijven in 5 jaar tijd met 18 procent is gestegen.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Het consumentenvertrouwen is toegenomen en we maken met z’n allen veel meer gebruik van horeca. Dat is mooi, maar we zien ook dat er veel horecabedrijven bij zijn gekomen. Dat zorgt er enerzijds voor dat 'de koek door meer partijen moet worden gedeeld'. En meer omzet betekent niet automatisch meer winst. Zeker als we voor de komende jaren een opeenstapeling van maatregelen op ons af zien komen die het Kabinet Rutte III wil gaan nemen. Het blijft dus per saldo hard werken voor individuele horecaondernemers!

Anderzijds zien we ook het effect op de arbeidsmarkt. De nieuwe horecabedrijven hebben natuurlijk ook medewerkers nodig. De afgelopen jaren is onze branche daardoor van 350.000 naar ruim 430.000 horecabanen gegroeid. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het de meeste horecaondernemers toch lukt om nieuwe medewerkers aan te trekken en aan zich te binden. Maar dat kost zeker de nodige inspanning en zal de komende tijd voor veel horeondernemers één van de belangrijk aandachtspunten zijn." 

Hoogste omzetgroei fastfoodrestaurants in anderhalf jaar

Uit de CBS-cijfers blijkt dat eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants en cafés in het tweede kwartaal van 2018 2,3 procent meer omgezet hebben dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 2 procent. De omzet van fastfoodrestaurants nam het sterkst toe met 3,6 procent.

Ontwikkeling omzet eet- en drinkgelegenheden

Omzet logiesverstrekking ook hoger dan kwartaal eerder

De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,9 procent toe in het tweede kwartaal in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018. Het volume steeg met 0,9 procent. De omzet van hotels steeg met 2,1 procent. Het volume steeg met 0,5 procent. Vorig kwartaal daalde het volume van hotels nog met 0,3 procent.

Ontwikkeling logiesverstrekkers 2e kw 2018

Terug