Ook Zweden verbiedt pariteitsclausules van online hotelboekingplatforms

07-08-2018

Na Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en België heeft nu ook Zweden een wet ingevoerd die het gebruik van pariteitsclausules in contracten met hotelpartners verbiedt. Goed nieuws!

In navolging van wettelijke verboden op pariteitsclausules van online boekingplatforms in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en België heeft nu ook Zweden een wet ingevoerd die het gebruik van pariteitsclausules in contracten met hotelpartners verbiedt. Goed nieuws, vindt KHN.

Door deze clausules mogen horecaondernemers via hun eigen websites geen lagere prijzen of extra service bieden aan de gast. Hierdoor wordt de online concurrentie afgeremd, worden horeca ondernemers afhankelijk gemaakt van platforms en wordt de keuze voor de gast beperkt. Het hanteren van pariteitsclausules door online platforms moet volgens KHN worden afgeschaft, zodat horecaondernemers, onder eerlijke voorwaarden, de vrijheid behouden hun eigen verkoopstrategie te bepalen.

Nu Nederland nog?

Zweden is nu het zesde Europese land dat prijspariteit verbiedt. De nieuwe wet treedt waarschijnlijk in oktober 2018 in werking. Wat KHN betreft komt er zo spoedig mogelijk ook een dergelijk verbod in Nederland. Daarover is KHN in gesprek met de politiek.

Lees ook

• KHN blij met vragen CDA over verbod ‘laagste prijsgarantie hotelkamers’ in België
• KHN vraagt aandacht voor Brits onderzoek naar misleidende hotelplatforms
• KHN strijdt in Europa voor transparantie en eerlijke voorwaarden online platforms
• Verzoek KHN krijgt steun: Tweede Kamer wil onderzoek thuisbezorgplatforms
• KHN in gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer

Terug