KHN, gemeenten en politie werken samen om veiligheid cafetaria’s te verbeteren

25-09-2018

Snackbars in Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg doen mee aan een proef om de veiligheid te verbeteren en hebben daarom een magneetslot op de deur gekregen.

KHN, de gemeenten Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg en politieteam Groene Beemden zijn begin deze week gestart met een pilot om de veiligheid in cafetaria’s te verbeteren. Snackbars in de deelnemende gemeenten doen mee aan een proef en hebben daarom een magneetslot op de deur gekregen. Met een magneetslot kan een ondernemer met één druk op de knop de deur in de avonduren sluiten en op afstand openen wanneer een gast aanbelt. Dit is een initiatief in het kader van de Week van de Veiligheid die op 8 oktober a.s. van start gaat.

Week 41 staat jaarlijks in het teken van veiligheid. Want, met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit (overvallen, inbraken) toe. Ook de horeca doet elk jaar mee aan de Week van de Veiligheid om de veiligheid voor horecaondernemers, medewerkers en gasten kunnen verbeteren.

Gastvrijheid op de eerste plaats

Horeca is uiteraard dé branche van de gastvrijheid en het welkome gevoel staat ook altijd op de eerste plaats. De deur gaat dan ook niet altijd op slot. Alleen het laatste uurtje in de wintermaanden, als het buiten donker wordt, gaat hij op het slot. Het slot op de deur moet bijdragen aan een veilige ontmoetingsplek voor gasten en een veilige werkplek voor medewerkers.

De pilot

De pilot is een samenwerking tussen de drie gemeenten, politieteam Groene Beemden en KHN en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie. Er is gekozen voor cafetaria's omdat zij volgens de initiatiefnemers een verhoogde kans hebben op overvallen. Uit onderzoek blijkt dat cafetaria’s in de donkere avonduren van de herfst en de winter extra gevoelig kunnen zijn voor overvallen. Dit heeft te maken met de omloop van cash geld, de vaak latere openingstijden en de plek in de wijk.

Evaluatie

De pilot duurt tot 1 juni 2019. Tussentijds zijn er verschillende evaluatiemomenten met de ondernemers om de voortgang te monitoren en om eventueel bij te sturen op de einddatum. Als de ondernemers tevreden zijn over het veiligheidsgevoel mogen zij het magneetslot op de deur houden.

Meer informatie

Terug