KHN: goed dat burgemeester Halsema horeca veel minder snel sluit na vondst handgranaat

18-09-2018

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft in een interview op AT5 uitgesproken dat zij een horecabedrijf minder snel sluit na een geweldsincident. Een goede zaak, vindt KHN.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft in een interview met de Amsterdamse tv-zender AT5 uitgesproken waar we vanuit KHN al maanden voor pleiten. De Amsterdamse burgemeester stapt af van het ‘automatisme’ dat een horecabedrijf voor langere tijd wordt gesloten wanneer er een ernstig geweldsincident heeft plaatsgevonden (zoals een beschieting of een handgranaat die voor de deur wordt gelegd).

KHN vindt dit een verstandige benadering die wij niet alleen toejuichen voor Amsterdam, maar ook voor andere steden in ons land. Wat ons betreft zouden meer burgemeesters deze lijn moeten volgen.

Snel duidelijkheid of horecazaak weer open kan

Het is naar onze mening belangrijk dat burgemeesters na een geweldsincident kiezen voor een rationale benadering, waarbij snel wordt onderzocht wat er aan de hand is. Als uit dat onderzoek blijkt dat de horecaondernemer niet betrokken is en hem/haar geen verwijt kan worden gemaakt, dan moet de horecazaak zo snel mogelijk weer open kunnen.

Noodfonds blijft nodig

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “We zien een goede beweging in Amsterdam en hopen dat andere gemeenten gaan volgen. In een brief aan de ministers Grapperhaus en Ollongren hebben we eerder gepleit voor het oprichten van een noodfonds voor die horecabedrijven die bij een ernstig geweldsincident langer dan een maand gesloten blijven, terwijl hen geen enkel verwijt treft. Dat punt blijft wat ons betreft natuurlijk overeind, zeker zo lang niet alle burgemeesters de lijn volgen die burgemeester Halsema in Amsterdam nu inzet.

Meer informatie:

KHN stuurt brief met oproep noodfonds horeca naar kabinet.

Terug