MKB Nederland steunt KHN in bestrijden regeldruk oneerlijke concurrentie

10-09-2018

"Het bestrijden van regeldruk en oneerlijke concurrentie is van groot belang.", aldus Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, na afloop van zijn werkbezoek aan de horeca.

Ook nu het economisch beter gaat, blijft het bestrijden van regeldruk en oneerlijke concurrentie van groot belang. Dat zei directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland donderdag 6 september 2018 na afloop van een werkbezoek aan twee hotelbedrijven in Noord-Holland. MKB Nederland is het eens met KHN dat de macht van online reserveringsplatforms, zoals Booking.com, Iens en Airbnb, te groot is. Dat vraagt om gelijkere wetgeving binnen de Europese grenzen.

Het eerste belangrijke onderwerp dat tijdens het werkbezoek werd besproken, is de regeldruk die horecaondernemers ervaren. Een vloer in de hotelkeuken die glad moet zijn omwille van de hygiëne, terwijl omwille van de veiligheid juist een stroeve vloer wordt voorgeschreven. Een klassiek voorbeeld, maar nog steeds de praktijk. Leendert-Jan Visser: “MKB heeft er, samen met brancheorganisaties, voor gezorgd dat er een landelijke toets is gekomen, maar gemeenten moeten hun plannen ook toetsen aan de praktijk van horecaondernemers.”

Werkbezoek MKB NL-3

Creatieve oplossingen

Ook het vinden van voldoende en geschikt personeel kwam tijdens het werkbezoek aan de orde. Dit dwingt horecaondernemers soms tot creatieve oplossingen. “Het is belangrijk dat in nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans die ruimte er ook komt,” zegt Visser. Het gaat dan onder meer om flexibel werken; iets dat in de horeca belangrijk is gezien het seizoenswerk en de pieken en dalen van het werk. Maar ook over het doorbetalen van loon bij ziekte. “Vanuit de horeca werken wij ondertussen aan goede stages, carrièremogelijkheden en aan een beter werkgeversimago,” vult hotelondernemer Rein Pastoor van Golden Tulip in Alkmaar aan.

Veel horecaondernemers hebben te maken met de toenemende macht en dominantie van online reserveringsplatforms. “Tal van collega’s hebben er last van, maar er zijn ook horecaondernemers die er van weten te profiteren,” zegt Mike Bosman van onder meer Hotel Blooming in Bergen, Noord-Holland. Feit blijft dat de kosten steeds hoger worden en de afhankelijkheid erg groot. “Zonder de platforms opereren is geen optie meer, maar er zit nu teveel een monopolie op,” zeggen zowel Bosman als Pastoor.

Niet ten koste van concurrentiepositie

MKB-Nederland ondersteunt KHN in het standpunt dat pariteitsclausules moeten worden verboden. Het gaat hierbij om bepalingen die horecaondernemers dwingen de laagste prijs aan te bieden op zo’n platform en dit mag volgens MKB Nederland niet ten koste gaan van de concurrentiepositie van individuele ondernemers. Leendert-Jan Visser: “In omliggende Europese landen zijn die bepalingen inmiddels verboden, ik ga dit - zoals KHN al heeft gedaan - aankaarten bij de staatssecretaris van Economische Zaken.”

Alkmaarsche Courant

In de Alkmaarsche Courant van 8 september 2018 verscheen een interview met Rein Pastoor van Gulden Tulip Alkmaar en Mike Bosman van Blooming Hotel Bergen: 'Wildgroei Airbnb indammen'.

Terug