Europees Parlement steunt verbod op plastic rietjes en bestek

25-10-2018

Het Europees Parlement stemde in met maatregelen om vanaf 2021 plastic bestek en borden, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes te verbieden. Als lidstaten ook akkoord gaan, komt dit verbod er echt.

Het Europees Parlement stemde op 24 oktober in met maatregelen om vanaf 2021 plastic bestek en borden, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes te verbieden. Deze plastic producten belanden nu vaak als zwerfafval op straat of in zee. Het besluit van het Europees Parlement betekent nog niet dat het verbod er daadwerkelijk komt. Eerst moeten de milieuministers van de lidstaten nog akkoord gaan. Maar een verbod is dus wel een stap dichterbij.

Minder zwerfafval

De Europese Commissie wil met verschillende maatregelen met name het plastic aanpakken dat éénmalig wordt gebruikt. Zoals plastic bestek, borden, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Dat plastic zorgt voor de helft van al het plastic dat in zee verdwijnt. Als het verbod er komt, moeten dit soort plastic producten voortaan gemaakt zijn van duurzaam materiaal. De maatregelen moeten producenten aanzetten om duurzame alternatieven voor plastic producten en verpakkingen te ontwikkelen. En ze moeten het bewustzijn van het gebruik van plastic – ook bij consumenten – vergroten.

Standpunt KHN

KHN vindt duurzaamheid belangrijk. Veel horecaondernemers zijn hier ook al volop mee bezig o.a.: met zonnepanelen, waterbesparende toiletten en door minder voedsel te verspillen. Daarnaast wordt door verschillende horecabedrijven gekeken hoe zij zwerfafval zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

KHN begrijpt het voorstel van de Europese Commissie dan ook om plastic rietjes, bestek en borden op termijn te vervangen voor duurzame alternatieven. Wij zijn blij met hun oproep aan producenten om met betaalbare alternatieven te komen die voldoen aan dezelfde functionele eigenschappen als de plastic verpakkingen. Want dat is voor horecaondernemers natuurlijk een must: de alternatieve producten moeten wel beschikbaar en betaalbaar zijn.

Hoe nu verder?

Het voorstel gaat nu naar de milieuministers van de lidstaten die hier ook een besluit over moeten nemen.

Terug