KHN-voorzitter bij EenVandaag: sluiten horecazaken na beschieting werkt averechts

16-10-2018

KHN-voorzitter Robèr Willemsen pleitte er in het tv-programma EenVandaag voor dat burgemeesters niet standaard een horecazaak sluiten na een geweldsincident.

Verschillende horecaondernemers kregen het afgelopen jaar te maken met een beschieting of een handgranaat voor hun deur. Burgemeesters gaan meestal meteen over tot (tijdelijke) sluiting van het pand. De gevolgen voor de horecaondernemer zijn groot, zeker als de zaak maandenlang dicht moet en er daardoor geen inkomsten zijn. KHN-voorzitter Robèr Willemsen pleitte er in het tv-programma EenVandaag voor dat burgemeesters niet standaard een horecazaak sluiten na een geweldsincident.

Robèr Willemsen: “Door een horecazaak te sluiten, beloon je de dader en straf je het slachtoffer, de eigenaar van de horecagelegenheid. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

 

Motieven voor aanslagen

Natuurlijk begrijpen we dat een horecazaak na een incident tijdelijk dicht moet. De politie moet onderzoek doen naar de toedracht op het plaats-delict, maar dat duurt nooit weken. Als blijkt dat de horecaondernemer niets met de beschieting of de handgranaat te maken heeft, moet de zaak direct weer open kunnen. Dan voorkom je dat de horecaondernemer failliet gaat en de medewerkers hun baan verliezen.  

Robèr Willemsen: “Het wordt tijd dat gemeenten anders gaan kijken naar sluitingsbeleid. Want het kan zijn dat het feitelijke doel van een dader is om de zaak te sluiten. Zo kan men bijvoorbeeld op simpele wijze een concurrent eenvoudig uitschakelen. Of criminelen met een kort lontje die bij een zaak geweigerd zijn, of eruit zijn uitgezet, nemen wraak.”

Burgemeesters veranderen sluitingsbeleid

KHN is blij dat er voorzichtig beweging komt in de discussie over het sluiten van een horecazaak. In Delft besloot burgemeester Van Bijsterveldt afgelopen week een beschoten coffeeshop niet te sluiten, omdat ze het gevoel heeft dat je de dader dan beloont. En ook de kersverse burgemeester van Amsterdam Femke Halsema breekt met het standaard sluitingsbeleid van haar voorganger Van der Laan. Zij wil van geval tot geval bekijken welke maatregel ze neemt.

Robèr Willemsen: “Het is een goede ontwikkeling, maar twee zwaluwen maken nog geen zomer. Wij zouden willen dat alle burgemeesters stoppen met standaard sluiten. Want nogmaals, sluiten is vooral het belonen van de dader.”

Meer informatie

Terug