Restaurants bieden vaker doggybag aan om voedselverspilling tegen te gaan

09-10-2018

De ‘doggybag’ is één van de mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. KHN vindt dat een prima zaak, maar het is nog beter om naar de oorzaak te kijken. Als een horecaondernemer ziet dat er teveel eten over blijft, kan hij zijn porties hierop aanpassen.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 41% van de Nederlanders wel eens een doggybag aangeboden krijgt in een restaurant. In 2015 was dit nog maar 31%. Een doggybag ka is één van de mogelijkheden tegen voedselverspilling. KHN vindt dat een prima zaak, maar het is nog beter om de oorzaak aan te pakken. Als een horecaondernemer ziet dat er teveel eten over blijft, kan hij zijn porties hierop aanpassen. Of halve porties aanbieden.

Onderzoek naar de doggybag

Uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt niet alleen dat meer Nederlanders wel eens een doggybag krijgen aangeboden in een restaurant. Ook het aantal mensen dat zelf om een doggybag vraagt, ligt 10% hoger dan 3 jaar geleden. Aan de andere kant vindt nog steeds 44% het gênant om een doggybag te vragen in een restaurant. Er heerst ook nog veel schaamte tegenover het personeel, tegenover de mensen met wie ze uit eten zijn of tegenover andere gasten. Eén op de drie schaamt zich om met een (herkenbare) doggybag over straat te lopen.

KHN is niet tegen een doggybag, maar een horecaondernemer kan de voedselveiligheid natuurlijk niet meer waarborgen als de gast het eten mee naar huis heeft genomen. Bekijk hier de reactie van KHN bij Editie NL van dinsdag 9 oktober.

Restaurants aan zet

69% van de Nederlanders vindt dat restaurants standaard een doggybag moeten aanbieden. Ook vindt 79% dat restaurants meer moeten doen tegen voedselverspilling. ‘Restaurants zijn aan zet om in actie te komen tegen voedselverspilling. Hier trekken ze ook nieuwe gasten mee: een kwart geeft aan sneller naar een restaurant te gaan dat iets doet tegen voedselverspilling’. En daarom geeft KHN haar leden tips over hoe ze op een goede en praktische manier voedselverspilling kunnen tegen gaan.

Hoe voorkom je voedselverspilling? KHN geeft tips!

Een groeiend aantal horecaondernemers zet zich proactief in om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. KHN geeft op haar site verschillende tips. Bijvoorbeeld:

  • Zorg voor een strak inkoopbeleid, koop in op basis van ervaringen uit het verleden, weersverwachtingen en opkomstverwachtingen.
  • Of zorg voor goed opgeleid en geïnstrueerd personeel dat bewust werkt aan het minimaliseren van voedselverspilling. Zij  kunnen restproducten van de te bereiden gerechten gebruiken voor andere gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restjes groenten voor het maken van een soepbouillon.

Meer informatie

Terug