Brand. Het kan ook jou overkomen

12-02-2019

Je moet er niet aan denken, het zal je maar overkomen: brand in je bar of restaurant. De schade na een brand is vaak enorm. “Je denkt dat je de zaken goed geregeld hebt, maar … is dat ook zo?”

Je moet er niet aan denken, het zal je maar overkomen: brand in je bar of restaurant. De schade na een brand is vaak enorm. “Je denkt dat je de zaken goed geregeld hebt, maar … is dat ook zo?”

Patrick (café Bruxelles): ‘de kok die stond te werken rook een vreemde geur, een beetje een schroeigeur. Toen hebben ze besloten de frituur uit te zetten. En omdat wij nog een frituur hadden zijn wij doorgegaan met de andere frituur en enkele minuten nadat de frituur is uitgeschakeld is er alsnog brand ontstaan.’

Na een brand kom je gelijk in een regelmodus; verzekeringstechnische zaken en vooral allerlei onvoorziene kosten. Een brand veroorzaakt niet alleen schade aan je bedrijfspand en interieur, maar zorgt ook voor omzetverlies. Na een brand ben je al snel een paar maanden tot een (half) jaar gesloten. Maar ook schoonmaakkosten, nieuwe inventaris/voorraad, doorlopende vaste lasten, klantenverlies, etc.

De schade kan dus flink in de papieren lopen. Het op orde zijn van je onderhoudspapieren en je verzekeringen is belangrijker dan je denkt. Hier kom je bij een brand weer achter.

Thomas (Bowling Dolfijn) “Wij wisten dat wij de verzekering op orde hadden, ook qua installatiechecks maar er zitten 2 verschillende periodes aan van controleren. De ene moest na 3 jaar en de andere na 5 jaar. Die van 3 jaar zat nog 2 maanden voor z’n houdbaarheidsdatum als het ware, die had bijna gecheckt moeten worden. Ik weet niet of ik daar aan had gedacht als er geen brand was geweest”.

Patrick (café Bruxelles)Je denkt dat je de zaken goed geregeld hebt maar het begint al met het afsluiten van de verzekering. Uiteindelijk wil je een schade ook vergoed hebben, kijk goed wat ze aan je vragen en zorg dat je je onderhoud goed op orde hebt, je brand-middelen, je doofdeksels van je prullenbakken, die dingen krijg je weer als extra besef al je brand hebt gehad”.

Naast dat je je papieren op orde moeten zijn kun je met wat simpele maatregelen de kans op brand voorkomen en de schade beperken.

Tip 1: Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften voor je personeel

 • Houd kaarsen uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen.
 • Loop niet met brandende kaarsen of met een hete frituurpan met olie.
 • Draag veilige kleding en leg dit vast in een gedragscode die je regelmatig bespreekt.
 • Oefen regelmatig met medewerkers en Bhv-ers je ontruimingsplan en –procedure.
 • Zorg dat de blusmiddelen bereikbaar en bruikbaar zijn.
 • Zorg ook dat medewerkers weten wat de afspraken zijn en wat ze moeten doen bij brand.

Tip 2: Ga bewust om met elektrische apparaten en bedrading

 • Check je elektrische installatie daarom regelmatig. Veel branden worden veroorzaakt door beschadigde elektrische apparaten en bedrading.
 • Werk verder zoveel mogelijk met veilige, geaarde stopcontacten en vermijd losse verlengsnoeren. Gebruik je toch een verlengsnoer? Bevestig de snoeren dan stevig met tape aan de vloer. Rol kabelhaspels altijd helemaal af zodat je voorkomt dat het snoer te warm wordt en gaat smelten.
 • Maak je elektrische apparaten zoals je afzuiging schoon. Vetaanslag in je afzuigkap kan vlam vatten en al snel omslaan in een allesverwoestende brand.

Tip 3: Zorg dat je brandveiligheidsinstallatie en vluchtroutes in orde zijn

 • Laat je brandblussers, brandmelders en noodverlichting jaarlijks controleren door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf.
 • Bij brand heb je gemiddeld drie minuten om naar buiten te komen en door de rook adem je moeilijker en zie je niks. Zorg daarom dat deuren en trappen in vluchtroutes vrij zijn van obstakels. Plaats geen tafels en stoelen voor de nooduitgang.
  Én houd het veilig met de hoeveelheid mensen. Als het er teveel zijn, komen ze niet meer weg.

Tot 40% korting op brand- en beveiligingsproducten van Chubb Fire & Security

Terug