KHN Amsterdam accepteert geen nieuwe verhoging toeristenbelasting

19 feb 2019

Wethouder Kock van Financiën bereidt plannen voor om invulling te geven aan het coalitieakkoord om via toeristen vanaf 2020 105 miljoen extra inkomsten op te halen. Dit is boven op de huidige 86,7 (opbrengsten 2018). In totaal dus 191 miljoen.

Wethouder Kock van Financiën bereidt plannen voor om invulling te geven aan het coalitieakkoord om via toeristen vanaf 2020 105 miljoen extra inkomsten op te halen. Dit is boven op de huidige 86,7 (opbrengsten 2018). In totaal dus 191 miljoen.

 

Amsterdam heeft nu al de hoogste tarieven van Nederland en Europa, zie ook ons eerder gepubliceerde artikel: Amsterdam aan kop in Nederland en Europa als het gaat om hoogte toeristenbelasting

KHN in Parool: 'Wij werken niet langer mee met het spekken van de gemeentekas'

In het Parool van 19 februari 2019 hebben onze voorzitter Pim Evers en bestuurslid van de budgethotels Jonatan Tsuff kenbaar gemaakt dat de branche niet langer vrijwillig mee zal werken aan het onbeperkt spekken van de gemeente kas. Het is toeristen niet langer uit te leggen waarvoor deze hoge afdrachten worden gebruikt. Het college wil de inkomsten toeristenbelasting op geen enkele manier oormerken voor de branche en onderschat de impact van dit soort maatregelen en alle negatieve geluiden over de drukte in de stad.

Opnieuw in gesprek

KHN Amsterdam is tegen verdere verhoging van de toeristenbelasting voor verblijfsaccommodaties.  Als het dan een feit is dat toeristen nog meer moeten betalen, is het is redelijk om de toerist via andere attracties te laten betalen. Een gering bedrag over een grote groep lijkt redelijk en doet het minst pijn. KHN is en gaat nog weer in gesprek met wethouder Kock en politieke vertegenwoordigers en hoopt dat dit impact zal hebben. Kock haalt de mening ook op bij bewoners en de vertegenwoordigers van attracties. Het lijkt logisch dat die niet staan te juichen om een vermakelijkheidsbelasting te gaan betalen of innen voor de gemeente.

Geef jouw mening!

Via een opiniepeiling van de gemeente kun jij ook je mening geven over de mogelijke scenario's die Kock in petto heeft. Zie hier de peiling.

Dossier wordt vervolgd.

Artikel Parool: Hotels weigeren kas gemeente te spekken

Het artikel op de voorpagina van het Parool van 19 februari jl. is voor niet abonees beperkt zichtbaar. Onderstaand de letterlijke tekst van het hele artikel.

Hotels weigeren kas gemeente te spekken
 
Het Amsterdamse college probeert toerismebedrijven uit de markt te prijzen door met steeds driestere plannen te komen, verpakt als maatregel om toerisme te ontmoedigen, vindt Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Eind vorig jaar verhoogde Amsterdam de toeristenbelasting per persoon al naar 7 procent van de prijs van een hotelkamer. Daarmee behoort de hoofdstad tot de duurste steden in Europa. Wethouder Udo Kock (Financiën) wil de gemeentekas nu verder spekken door de overnachtingstaks opnieuw fors te verhogen.

Terwijl de gemeente er al bijna 87 miljoen euro mee ophaalt, moet daar nog eens 105 miljoen euro per jaar bij. Kock overweegt hotelgasten niet alleen een percentage te vragen, maar daarnaast ook een vast bedrag.

Doodsteek
Volgens Jonatan Tsuff, bestuurder van KHN Amsterdam namens budgethotels, is een vaste heffing de doodsteek voor het goedkope hotelsegment. "Er gaan al bedragen rond van 5 of 10 euro per gast," zegt de eigenaar van Quentin Hotels, een keten van vijf budgethotels.

"Wij vragen 20 tot 30 euro per bed, 80 euro voor een kamer. We kunnen die prijzen niet veel verder verhogen. We zullen dat als bedrijf moeten betalen. Dan moeten we mensen ontslaan die er juist op zijn getraind overlast te voorkomen."

De brancheorganisatie zet haar hakken in het zand. Na ontvangst van een voorlopige belastingaanslag geven hotels nu nog op hoeveel gasten ze ontvangen. "Als de gemeente nog meer geld wil hebben, komen ze het zelf maar ophalen." Met het gebrek aan handhavers en controleurs zal dat niet eenvoudig zijn.

De hotels hebben het gevoel dat de rekening voor de drukke stad alleen bij hen wordt neergelegd. "Terwijl de oorzaak elders ligt. De bijdrage van Airbnb (17 miljoen euro in 2017, red.) is een fooi vergeleken bij de overlast die ze veroorzaken. En dagjesmensen, 30 procent van al het bezoek, b"Wij willen graag onze bijdrage aan een leef­bare stad leveren," zegt Evers. "Maar wat zet de gemeente daartegenover? Gebrekkig toezicht op Airbnb, grote problemen bij de stadsreiniging en stijgende kosten voor gemeentediensten en vergunningen." Zo hebben horeca­ondernemers rond het Rembrandtplein zelf de schoonmaak opgezet, omdat de stad het liet afweten. "Als dank worden we extra aangeslagen."etalen niets."

Elitestad
Tsuff hekelt het beleid van het college. "Dit is on-Amsterdams. Willen we als stad mensen met weinig geld de mogelijkheid ontzeggen om in een hotel te slapen?"

De verhoging pakt volgens hem ook slecht uit voor de zakelijke markt. Budgethotels trekken veel jonge ondernemers, maar ook personeel dat op beurzen of bij congressen, theaterproducties en concerten werkt.

De maatregel zal al helemaal niet helpen om het aantal toeristen terug te dringen, zegt Tsuff. "Budgethotels verdwijnen hier niet door. Die vormen zich om tot drie- of viersterrenhotel of verkopen hun exploitatie. Dan wordt Amsterdam helemaal een elitestad."

Terug