Pinnen is in, maar contant betalen kan nog in bijna elke horecazaak

26-02-2019

88 procent van de horecaondernemers accepteert zowel contant geld als pinbetalingen

Het aantal pinbetalingen in de horeca blijft toenemen. Toch kunnen gasten bij veel horecaondernemers ook nog met contant geld betalen. Uit een poll van KHN onder haar leden blijkt dat 88 procent van de horecaondernemers zowel contant en pinbetalingen accepteert.

Bij zes procent kunnen gasten alleen met contant geld betalen en vijf procent geeft aan alleen betalingen per pin te accepteren (pin only).

Pin only veiliger voor medewerkers

Het aantal horecazaken dat kiest voor het pin only-concept stijgt. Rene Bogaart van Big Horeca accepteert bij zijn 11 zaken in Den Haag en omgeving alleen nog maar pinbetalingen. “Ik wil voor mijn medewerkers een zo veilig mogelijke werkomgeving. Sinds september 2017 zijn we volledig cashless. En omdat we dat ruim van te voren hebben gecommuniceerd naar gasten en goed hebben uitgelegd, hadden we absoluut geen omzetverlies.”

Dertig procent meer fooi

Bij elke betaling vraagt het pinapparaat of de gast extra wil geven. Antwoordt de gast bevestigend, dan krijgt hij de vraag welk bedrag de gast als fooi wil geven. “Sommige gasten vinden dat brutaal, maar de meesten accepteren het gewoon. De afgelopen maanden hadden we dertig procent meer fooi. De gepinde fooibedragen gaan naar een tussenrekening.”

Snellere afdracht

“De kasafdracht kostte ons vroeger een uur, nu is de bedrijfsleider daar zo’n vijf minuten mee bezig. Ik ben ongelooflijk blij dat we van dat contant geld af zijn. Het geeft zoveel rust, ik kan het iedereen aanraden.”

‘Als je vooraf eerlijk en duidelijk vertelt waarom je het doet,
snappen de gasten het’

Rene geeft als tip om op tijd te communiceren over de overstap naar pin only. “Natuurlijk zijn er altijd mensen die niet blij zijn met een verandering. Maar als je vooraf eerlijk en duidelijk vertelt waarom je het doet, snappen de gasten het. De medewerkers hebben in de overgangsperiode van drie maanden met een badge rondgelopen waarop stond dat er alleen met pin betaald kon worden. Ook hadden we in elke zaak nog één portemonnee met cash, voor mensen die echt niet anders kunnen. Verder is het ook een kwestie van gewoon doen.”

Ledenvoordeel betalingsverkeer

Kijk voor ledenvoordeel op pinautomaten, pintransacties en creditcardtransacties op khn.nl/pinnen.

Terug