Cox & Co uit Roermond ontvangt predicaat mantelzorgvriendelijk

21-03-2019

Horecaonderneming Cox&Co is op donderdag 14 maart erkend als mantelzorgvriendelijke werkgever. Dat betekent dat zij de combinatie van mantelzorg en werk goed mogelijk maken voor medewerkers. Cox&Co is de eerste horecaonderneming die deze erkenning krijgt. Wethouder Smitsmans reikte namens Stichting Werk en Mantelzorg de erkenning uit aan Wim Cox.

Horecaonderneming Cox&Co is op donderdag 14 maart erkend als mantelzorgvriendelijke werkgever. Dat betekent dat zij de combinatie van mantelzorg en werk goed mogelijk maken voor medewerkers. Cox&Co is de eerste horecaonderneming die deze erkenning krijgt. Wethouder Smitsmans reikte namens Stichting Werk en Mantelzorg de erkenning uit aan Wim Cox.

Wim Cox nam in 2018 de uitdaging aan van de Roermondse wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne om mantelzorg binnen Cox & Co actief bespreekbaar te maken. Er werd gevraagd naar de wensen en behoeften van medewerkers die werken en mantelzorger zijn. Ook werden leidinggevenden geïnformeerd over het ondersteuningsaanbod voor werkende mantelzorgers.

‘Steeds meer medewerkers zijn mantelzorgers’

Wim Cox: “Steeds meer mensen zijn mantelzorger. Wij vinden het belangrijk dat we daar als bedrijf oog voor hebben. Door het bespreekbaar te maken hebben we een cultuur gecreëerd waarin medewerkers zich veilig voelen. Dat geeft ruimte voor maatwerkoplossingen die voor werkgever en medewerker werkbaar zijn.”

Voorbeeld voor andere werkgevers

Wethouder Smitsmans: “Geweldig dat nu ook een horecaonderneming aandacht heeft voor werkende mantelzorgers. Een voorbeeld voor andere werkgevers.”

Ben jij ook mantelzorgvriendelijk?

Wie in aanmerking wil komen voor het predicaat kan zich melden bij de landelijke organisatie Werk & Mantelzorg. Er geldt een aantal criteria: de werkgever moet medewerkers bewust maken van het thema, de dialoog tussen leidinggevenden en mantelzorgers bevorderen, maatwerkoplossingen regelen en het thema borgen in de organisatie. Het is geen certificaat of keurmerk, maar een blijk van waardering en bevestiging dat de organisatie aandacht heeft voor het onderwerp. Een organisatie is zelf verantwoordelijk om mantelzorgvriendelijk te zijn én te blijven.

Over mantelzorg

Mantelzorg is het onbetaald zorgen voor een naaste (partner, kind, (schoon)ouder, vriend, familie, buur) die gehandicapt of chronische ziek is. Steeds meer werknemers combineren hun werk met mantelzorg. De Stichting Werk&Mantelzorg activeert werkgevers in Nederland om mantelzorgvriendelijk te gaan werken, want werk combineren met mantelzorg: het is de normaalste zaak van de wereld!

Terug