KHN en andere branches vragen aandacht Eerste Kamer voor gevolgen WAB

19-03-2019

KHN overhandigde samen met andere branches een manifest met onze bezwaren tegen de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aan de Eerste Kamer.

KHN overhandigde op 12 maart samen met andere branches, VNO-NCW en MKB Nederland een manifest aan de Eerste Kamer. In dit manifest vragen we samen aandacht voor de effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De overhandiging van het manifest is onderdeel van de campagne Zo werkt het niet!

KHN en de andere branches hebben bezwaar tegen de WAB, omdat deze nieuwe wet leidt tot hogere kosten en veel meer administratieve rompslomp bij de inzet van tijdelijk werk, zoals seizoenswerk of als zij medewerkers tijdelijk willen inzetten bij pieken. De negen organisaties achter de campagne vragen daarom dringend om aanpassing van de wet. Daarnaast zorgt de WAB – als hij doorgaat – dat ondernemers gestraft worden met een hogere ww-premie en een transitievergoeding vanaf dag één. Dit terwijl tijdelijk werk in sectoren als de horeca, de recreatie, de landbouw of de beveiliging geen keuze is. Je hebt immers geen medewerkers aan het werk als je strandpaviljoen in de winter gesloten is.

Overleg in de Eerste Kamer

Op de dag van de overhandiging van het manifest (12 maart) hield de Eerste Kamer ook een deskundigenoverleg. De deskundigen die aan het woord kwamen, noemden dezelfde bezwaren als de zorgen die KHN en de andere branches naar voren hebben gebracht. De Eerste Kamer maakt deze week een eerste vragenlijst voor het Kabinet en zal daarna de vervolgbehandeling aangeven. De commissie streeft naar stemmen voordat er een nieuwe Eerste Kamer komt op 27 mei 2019. Uiteraard informeren we je hierover, zodra we meer weten.

Succes van de campagne in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is mede dankzij de campagne 'Zo werkt het niet!' bereikt dat er een streep is gehaald door de hoge ww-premie voor scholieren en studenten. Maar we zijn er nog niet. Ook in de huidige vorm benadeelt de wet ondernemers in verschillende sectoren nog sterk. De WAB moet dan ook nog verder worden aangepast op de volgende punten: Geen ww-boete voor seizoens- en ander tijdelijk werk; geen transitievergoeding vanaf dag 1 en behoud van flexibiliteit rond oproepovereenkomsten.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de bezwaren van KHN op de WAB

Lees hier de belangrijkste maatregelen die het kabinet in de nieuwe WAB voorstelt en de reactie van KHN op enkele van deze maatregelen

 

Terug