Minder zout koken? Maak zelf je kruidenmix

18-04-2019

Voor de gezondheid van je gasten is het goed om met zo min mogelijk zout te koken. En vaak kan zout goed vervangen worden door een kruidenmix.

Voor de gezondheid van je gasten is het goed om met zo min mogelijk zout te koken. En vaak kan zout goed vervangen worden door een kruidenmix. Die kruidenmengsels maak je niet alleen makkelijk zelf, ze zijn gezonder en goedkoper dan kant-en-klare kruidenmixen. KHN en het Voedingscentrum geven tips.

Zelfgemaakte kruidenmixen goedkoper

De kruidenmengsel als gehaktkruiden of viskruiden, of een Italiaanse, Spaanse of oosterse kruidenmix kun je makkelijk zelf maken. Deze kruidenmixen zijn vaak ook goedkoper. De meeste kruiden heb je waarschijnlijk al in huis. Of je schaft de kruiden één keer aan en kunt er dan heel lang mee doen. De meeste kruiden kun je gebruiken in verschillende mixen. Peper en gember gebruik je bijvoorbeeld in kruidenmixen voor vlees en vis, en doe je ook in Oosterse kruidenmixen.

Kruidenmix aanpassen aan eigen smaak

Nog een voordeel van zelf kruidenmixen maken: je kunt ze afstemmen op je eigen smaak. Wat past bij de gerechten die jij je gasten wilt serveren?

Voorbeeldrecepten

Op zoek naar voorbeeldrecepten van kruidenmixen zoals gehaktkruiden, kipkruiden, viskruiden, Italiaanse kruidenmix, mosterd of andere recepten? Klik dan hier voor recepten van het Voedingscentrum.

Hieronder een voorbeeld recept voor gehaktkruiden:

  • 1 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • mespunt chilipoeder.
Terug