Mortiergranaat gebruikt bij aanslag op café ’t Berghje

10 apr 2019

Vorig jaar augustus ontplofte een tot nu toe onbekend explosief tegen café ’t Berghje in Oss.

Vorig jaar augustus ontplofte een tot nu toe onbekend explosief tegen café ’t Berghje in Oss.

De eigenaar en zijn vrouw, die naast het café wonen, brachten het er wonderwel zonder kleerscheuren vanaf doordat een rolluik voor de ramen de grootste kracht van de ontploffing tegen hield. De politie stelde een groot onderzoek in.

In een vakantiehuis werden in oktober vorig jaar twee mannen aangehouden; een man van Roemeense afkomst en een Nederlander. Later werd ook een 22-jarige derde persoon opgepakt. Deze laatste wordt ook verdacht van een serie brandstichtingen en zou te maken hebben met de moord op autohandelaar Henk Baum, een jaar geleden.

Begin april diende er een tussentijdse zitting van de rechtbank, waar de drie verdachten werden voorgeleid. Justitie verdenkt twee van de drie verdachten van een serie aanslagen met o.a. brandbommen. De aanslagen werden gepleegd in Oss, Nijmegen, Eindhoven en Leende. 

In het vakantiehuisje waar de Roemeen en de Nederlander werden aangehouden vond de politie vier vuurwapens, amfetamine en mortiergranaten. Restanten van eenzelfde soort explosieven zijn ook gevonden na de aanslag op café ’t Berghje.

De advocaten van de verdachten deden pogingen hun cliënten op vrije voeten te krijgen, omdat volgens de pleiters het bewijs tegen hun cliënten flinterdun is. Ook stapelt volgens de advocaten het openbaar ministerie valse aannames op elkaar. 

De rechtbank zag het anders en vond de zaak voldoende om het voorarrest tot 11 juni te verlengen. Dan volgt weer een pro-formazitting. Het is nog onbekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak volgt.

Terug