Lichte omzetdaling horeca in eerste kwartaal 2019

29-05-2019

Lichte daling van 0,3% ten opzichte van een erg goed vierde kwartaal 2018.

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Reden voor de omzetdaling is een daling van van het omzetvolume. Dat slaat het eerste kwartaal om in een lichte daling van 0,3% ten opzichte van een erg goed vierde kwartaal 2018. Ook vallen Pasen en de start van het seizoen in 2019 in het tweede kwartaal.

Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam met 2 procent af. De opbrengsten van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalden in de verslagperiode met 2,7 procent op kwartaalbasis. De prijzen stegen licht, terwijl volgens het statistiekbureau het aantal overnachtingen daalde met 3,1 procent.

Ondernemersvertrouwen gedaald

Het ondernemersvertrouwen is afgenomen. De economische omgeving is met veel onzekerheden niet erg positief.

Koek door meer partijen delen

Bovendien is het aantal horecavestigingen flink gestegen en dat geeft druk op prijzen en de omzet per horecabedrijf. Dat zal op veel plekken tot minder bedrijfsresultaat leiden. De koek moet door meer partijen worden gedeeld.

Bron, CBS.nl: Omzet horeca daalt met 0,3 procent in eerste kwartaal

Terug